5 oktober 2010

Jaktexpert om älgskott i Stockholm

Efter dödsskjutningen av älgen mitt inne i Stockholm
(se mina inlägg 20 september och 22 september) har jag nu fått mailsvar från Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet. Jag mailade till värmlänningen Gunnar Glöersen (med hänvisning till mina egna bilder av och om älgskjutningen) eftersom jag i mitt journalistjobb i Värmland haft en del med honom att göra.
Hej Bengt
Det är omöjligt att svara på vad som egentligen hände. Av bilderna att döma har man skjutit den i kroppen vilket innebär att det kan ta lite tid innan den dör. En hårt stressad älg kan springa (simma) längre en som inte är det. Att skjuta mot vatten i bebyggda områden kan vara farligt. Kulor studsar på vattnet, jag gissar att det var därför man valde att skjuta i kroppen och inte heller sköt fler skott. Men det är bara min gissning.
Hälsningar Gunnar
Men i kommentarsrutan till inlägget 20 september är en norsk jägare mer kritisk: "Når man klarer å komme så nær elgen bør man utføre et hodeskudd slik at elgen "kortslutter" med en gang." Vad jag själv tycker framgår av mitt inlägg 22 september här på bloggen. Men i medierna: inget ifrågasättande. Min bild till vänster visar just det ögonblick då älgen träffas av det skott som först 2-3 minuter senare resulterar i att den dör.