27 augusti 2014

Glöm inte Slussen i valet!

Slussen

Slussenfrågan är ett demokratiskt haveri av stora mått. De fyra allianspartierna som klubbat igenom beslutet vill inte diskutera saken mer. Det vill inte heller de tre rödgröna partierna i oppositionen, trots att de en gång sagt nej till ombyggnadsplanerna och kan komma att ta över makten i Stockholm. Det är med andra ord upp till var och en av oss att göra Slussen till en kommunal valfråga.

Slussenprojektet har med rätta kallats "det här århundradets kanske största stadsbyggnadsfråga i Stockholm". Och beslutet får stockholmarna - och besökarna - leva med långt, långt in i framtiden.

Stockholmspolitikerna av idag tycks totalt ha glömt läxan efter rivningsvansinnet för ett halvsekel sedan i Klara och övriga centrala delar av Norrmalm. Det tanklösa och historielösa våldförandet resulterade ju till stora delar i sterila och kyliga miljöer som på sin höjd glatt en och annan knastertorr byråkrat.

Samma sak är på väg att hända nu. "Nya Slussen" påminner mig om "Plattan-området" vid Sergels torg. Men med Slussen är det ännu värre. Det här är ju tillsammans med Gamla stan strax norröver Stockholms äldsta delar, Stockholms "historiska hjärta". 


Kolingsborg
Kolingsborg, det runda ljusblåa huset i Slussenkarusellens mitt, symboliserar för många av oss Slussen som helhet. Huset hör förstås till det som politikerna vill riva. Fotot på utsidan av det slitna Kolingsborg är taget en solig oktoberdag för snart fyra år sedan, 2010.
Stockholmspolitikerna har verkligen varit målmedvetna i ambitionen att låta Slussenområdet förfalla och de har sannerligen lyckats. Socialdemokraternas Maria Östberg Svanelind har några gånger fått förklara de rödgrönas linje att vid ett maktskifte inte ändra alliansens Slussenbeslut mer än möjligen marginellt. Översatt till ren svenska har hon sagt: "Numera stödjer vi det dåliga beslutet därför att det inte finns tid för att fatta ett bra beslut. Det är bråttom."

Men, som sagt, det här handlar om en del av Stockholms själ eller hjärta eller vad du vill. Och ett dåligt beslut får stockholmarna leva med i hundra år eller troligen mer.


Tokigheterna handlar bland annat om åtskilliga nya byggnader i glas à la vad som är byggnadsmässigt jätteinne just nu. Åtskilliga av dessa konstiga byggnationer kan inte ens kallas glashus utan tycks vara någon form av science fiction-aktiga glasinstallationer. Kontorshus ska det bli och jättegalleria och åttafilig motorled. Bland annat. Och allt detta fula gör att vyerna till stor del försvinner. Vyerna mot vattnet och vyerna mot de mäktiga bergformationerna på Söders norrsida. Något som givetvis höggradigt inkräktar på Stockholms profil och identitet.

Bevara kultur- och skönhetsvärdena! Rädda Slussen, enligt Plan B som motståndarna till vansinnet tagit fram: en upprustning och renovering av Slussenområdet. Det kan genomföras snabbare än stockholmspolitikernas galna projekt (halva tiden) och dessutom billigare (halva kostnaden). Och "stockholmssignaturen" Kolingsborg med angränsande underjordiska gångar kan bland annat utvecklas till ett levande litet affärsstråk. (Men inget tingel-tangel som på Västerlångatan i Gamla stan och inget av alla dessa glassiga affärskedjor, tack!)

Inför valet vill allianspartierna och de rödgröna att vi ska glömma Slussen och vad som väntar. Och i området pågår bara diskreta förberedelsearbeten. Men redan 15 september, alltså dagen efter valet, redan då kan det rassla till ordentligt med rivningsarbetena. En ny almstrid modell Kungsträdgården 1971? Beträffande Slussen skulle jag faktiskt mycket väl kunna tänka mig att delta aktivt i den här typen av civil olydnad och vara med att försöka blockera tilltagen.

Den parlamentariska processen är redan avklarad, säger stockholmspolitikerna. Men när har
vi gett politikerna fullmakt att på det här sättet våldföra sig på vår stad? När har vi gett politikerna fria händer att förskingra vårt gemensamma arv, vårt gemensamma kulturarv? Aldrig!


När den representativa demokratin fungerat så dåligt som den gjort i det här fallet vore en kommunal folkomröstning det enda raka. Slussens framtid intresserar i högsta grad stockholmarna och motståndet är stort mot politikernas planer, det visar olika opinionsmätningar. "Don't mention Slussen!", hyschar politikerna i 2014 års valrörelse. Ska vi ställa upp på det? Icke. Ställ partierna mot väggen ute i valstugorna, exempelvis! Och kolla gärna in den här Youtubefilmen om Slussen som las ut igår tisdag:För närvarande är det två partier som vill skrota hela detaljplanen för "Nya Slussen": Sverigedemokraterna samt Stockholmspartiet, som nu satsar på comeback i stockholmspolitiken. ("Politiskt känsliga" läsare av detta blogginlägg bör kanske veta att Stellan Skarsgård flera gånger uttalat sig ogillande om Sverigedemokraterna som riksparti.)

PS Toppbilden i detta inlägg är hämtad från den lokalhistoriska databasen Stockholmskällan. Verkets upphovsman är konstnären Svenolov Ehrén.