7 maj 2012

Fröken Ur mot ny vår

hammarby sjöstad
text

tidtabellKlockren exakthet. I styrhytten är man säkerligen ständigt uppkopp- lad mot just Fröken Ur. Tidtabellen über alles! Eventuellt hinner man också plocka upp några passagerare.
Och så gäller det att var T Y D L I G. Skrivna siffror som i tidtabeller är 
bara intetsägande krumelurer på ett papper eller på datorskärmen. Och vanliga klockor är naturligtvis inte att ta på allvar.
Lilla färjan M/S Emelie som kör mellan Hammarby Sjöstad och centrala Stockholm kan mycket väl vara unik med denna tids- precision. För den som har tidtabeller som favoritlektyr finns möjlighet att förstora rederiet Ressels tidtabell på nätet - bilden intill.

Och visst finns det verksamheter här i landet som verkligen borde ta efter detta utomordentliga koncept ...
sj
hantverkare

Oj, vad man skulle vilja se en sådan där meddelandelapp - med exakta tidsbesked - från hant- verkare. Istället för: "Vi kommer någon gång mellan klockan 08.00 och 14.00. Det är omöjligt att säga när. Om du inte är hemma så lämna nyckeln till ... ".

Himla tur att det inte är hantverkare som har hand om SVT:s Rapport. "19.30-sändningen körs igång någon gång under kvällen. Det är omöjligt att säga när. Det händer ju saker hela tiden, både i Sverige och ute i världen. Och alla reportrarna måste få tid att i lugn och ro kunna göra sina inslag riktigt bra, utan stress och tidspassning. Vi startar 19.30-sändningen när vi är klara. Troligen före 22. Men det är inte säkert".

Nej, tacka vet jag Fröken Ur. Som heter Johanna Hermann Lundberg och är bosatt i Borås, enligt en artikel i Ny Teknik. Men uppenbarligen trångbodd. Fröken Sur?


fröken ur

Måste erkänna att jag själv behöver all hjälp som jag kan få av Ur-tanten i Borås. Min enda klocka är en häftig en. Men tyvärr måste jag tillsätta en utredning varje gång som jag tittar på den. Det handlar förstås om försäljningsfloppen "För Sverige I Tiden"-klockan, designad av Carl Gustaf Bernadotte.


Carl Gustaf har ju "vissa svårigheter" så det blev som sagt inte helt lyckat. Har för övrigt funderat en del på om formgivningen åtminstone delvis inspirerats av gamla äventyret Camilla Henemark ...