1 maj 2012

Betjänten riktigt illa ute


Ganska knivigt val för fransmännen när de på söndag ska rösta fram nye presidenten. I alla fall om man ska gå efter hur Frankrike-kännare beskrivit vad som finns att välja på. Enligt opinions- mätningarna tycks det i så fall vara pest som fransoserna vill ha - i form av utmanaren, socialisten François Hollande. Tärningen som avgjort? Koleran, högermannen Nicolas Sarkozy, ser ut att efter fem år tvingas ta pick och pack och lämna presidentpalatset.

Betjänten är kort sagt riktigt illa ute. Ordentligt dystert för honom. Och grevinnan, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, lär också vara rejält orolig för sin lille franske älskling.


grevinnan och betjänten
En gång i månaden (!) har ledarna i Europa träffats för blöta tillställningar som denna. Det har varit Angela, Nicolas - och så några frånvarande vänner, med David från Storbritannien i spetsen. Både Nicolas och Angela har varit så nöjda med arrangemanget. Särskilt Angela. Men det har ju fort blivit vingligt för stackars Nicolas.

Vingligt värre också på hemmaplan i Frankrike, vid presskonferenser och liknande. Fast av annat skäl. Det har inte varit lätt att vara en stor nations store ledare - och samtidigt vara 1.65 kort.


nicolas sarkozy

Det har varit några tuffa år för presidentpalatsets markpersonal (=golvpersonal). Det lär ha cirkulerat namnlistor bland de här stackarna, med det icke förhandlingsbara kravet: Vi MÅSTE ha en längre boss! Vi orkar inte med fem år till! Vi klarar det inte!

Socialisternas presidentkandidat François Hollande är visserligen längre. Men själv har jag framför allt fascinerats av hans blick, mannens ögon. Vad jag sett är den totala tomheten.

françois hollande

Om universum: Finns det liv där ute? Om François Hollande: Finns det liv där inne?
Det är två gigantiska frågeställningar som man kan ägna återstoden av sitt liv åt att grubbla över.

Fullständigt färglös - men med valfläsk av sällan skådat slag till fransmännen. Godis för motsvarande 180 miljarder svenska kronor i ett land med pressad ekonomi. Kanske håller han vallöftena om han vinner. Men mest troligt är väl att han inte gör det eller kan göra det.
Varför har just Hollande blivit Sarkozys utmanare? Och varför leder han? Tja, lite av: Vem som helst - utom Sarkozy! Vad som helst - utom kolera!

Det som retat upp fransmännen, ofta missnöjda av födsel och ohejdad vana, är en hel del. Glömda vallöften från förra presidentvalet, växande budgetunderskott, hög arbetslöshet, höjd pensionsålder (från 60 till 62) m m. Så är de också trötta på Sarkozys hejsansvejsan-stil och privata lyxlivslirande à la bling-bling - som de tycker. Han är för övrigt gift med en betydligt yngre fotomodell/sångerska.


Själv kan jag faktiskt inte se några större fel på Nicolas Sarkozy. Det är driv i den energiske lille mannen.
Det finns ju massor av exempel på motsatsen bland dem som varit i toppolitiken ett tag. Och egentligen är det inte särskilt stora skillnader mellan höger och vänster i europeisk politik. Vill man ha makten så måste man ligga ganska så nära den politiska mitten. Och så finns det saker som inte ens Frankrikes president kan göra så mycket åt, som globala nedgångar i ekonomin.

President Sarkozy har onekligen ett oslagbart minspel! Minspelet hade säkert varit igång ordentligt OM han hade varit med vid festligheterna när Oslos nya operahus invigdes. Angela Merkels samtliga kilon var där. Och överraskande många av dem visades upp. Jag är övertygad om att Angela saknade lille favoriten Nicolas. Men de har ju haft sina egna träffar. En gång i månaden. Blir det en fortsättning på Nicolas högerprassel - efter presidentvalet?


nicolas sarkozy, angela merkel


Grevinnan och betjänten i början på inlägget var ett klipp från detta, sänt i tysk tv i december förra året. Heja Sarkozy!

I medierna: GPSVT 1SVT 2SVT 3DNDN 2.

12 kommentarer:

 1. Sarkozy är i många fall en mörkerman men som internationell ledare har han ändå visat pondus och beslutsamhet. Exempelvis genom sitt medlande i Georgienkrisen. Han framstår också som mer sympatisk än exempelvis det lilla äcklet Chirac.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag tror att fransmännen i valet ger fullständigt tusan i vad Sarkozy uträttat internationellt.
   Sarkozys Frankrike har exempelvis proportionellt sett större offentlig sektor än vad Sverige har.
   Och för en utomstående svensk kan det vara marigt att skilja vänster- och högerledarna åt. Både vad gäller politik och manér.
   Senaste socialistiske presidenten - Mitterand - uppträdde exempelvis mer kejserligt än t o m de Gaulle.
   Och senaste socialistiske presidentkandidaten (-07) - Ségolène Royal - gav ett både arrogant och kyligt intryck.
   Håller med om Chirac. Såg honom som lite av en pajas.

   Radera
 2. Som vanligt fick jag en gott skratt.
  Och funderat också, vad blir det bättre vid maktskifte? Både där och här? Samtidigt blir det bättre om det inte blir förändring. Allting verkar ju gå åt samma håll hur man än väljer. Man bara tror att saker förändras ändå drivs ju allting åt samma håll. Helvetet för medel och himmelen från dem få men dock utvalda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast du måste väl hålla på din "nästan-landsman". Sarkozy är ju halv-ungrare. Genom pappan.

   Radera
  2. Näää...vi är inte vänner. :)
   Han kan åtminstone förlora utan att vända varenda liten sten för att bevisa att segern är hans.

   Radera
  3. Nej, Sarkozy gråter nog inte ihjäl sig för att han måste gå. Nu kan han leva det ljuva livet. Fast Angela M lär sörja ...

   Radera
 3. Haha! Lite Helan och Halvan över Angela och Sarkozy. Fick mig ett gott skratt. Mycket bra:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Angela är väldigt mycket hel. Drygt en hel. En både omfattande och vidsträckt kvinna. Medan Nicolas är väldigt mycket halv, framför allt när det gäller höjden över havet. Men verkar vara ett stabilt radarpar. Som den här kontinenten mycket väl kan komma att behöva framöver när det är ekonomiskt skakigt.

   Radera
 4. Otroligt kul! Bara att vänta på att tysk teve ska sända del 2, "En rolig halvtimma" - fortsättningen en trappa upp då lille Nicke, försedd med snorkel, dyker ner med huvudet mellan Angelas böljande liljekullar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det har ju varit hög tid att originalet (från -63, vill jag minnas) fräschas upp rejält ...

   Radera
 5. Var ganska bra remix av Grevinnan & Betjänten med inklippta ansiktet från Merkel & Sarko, såg bitvis äkta ut. Har hört att att Ian & Bert gjorde en svensk version på svt för ca 20 år sedan, finns det någon sanning i det ryktet?

  Vad ska man säga om Sarkozy, inte så insatt i fransk politik men han verkar betydligt färgstark än Hollandgubben. Dessutom ser han ut som karaktär från Asterix, inte galler utan romerska centurioner eller prefekter brukar ha det utseendet. Seriens skapare drev ofta med franska politiker/kändisar i de klassiska albumen, skulle inte alls förvåna mig om Sarkozy gjort ett gästspel i något av de senare albumen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För Sarkozy är det ju numera mer än helkört, efter tv-duellen (den enda) i onsdags med Hollande. Sarkozy tog inte chansen.
   Kanske Hollande växer med uppgiften (som president). Men troligen inte.

   Socialisten Dominique Strauss-Kahn (som i ett skede låg bäst till på den röda sidan att presidentkandidera) är i grunden säkert mer kompetent än både Hollande (givetvis) och Sarkozy.

   Men hans sju hobbies fällde honom. Utövandet av det ena av de bägge fritidsintressena hade ju både en hotellstäderska i New York och stadens polis en del synpunkter på. Ja, han har ju också en del annat "protokollfört" i denna gren. Alltså utöver grenen "Schkåll!".

   Radera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments