18 maj 2011

Norsk bäver showar i Stockholm

bäver

karta stockholm

En främmande u-båt? En säl? En utter? Det gissades hej vilt bland de allt fler som i söndags kväll följde det konstiga som rörde sig på vattenytan vid Hammarby Sjöstad i Stockholm.
Nej, det var en bäver! Fast det dröjde faktiskt ett tag innan de flesta av oss fattade det. Är man stockholmare så är man.
Det sas senare att det är en bäverfamilj som numera tycks hålla till i Hammarby sjö - men som egentligen är folk & fä-bokförd i Sickla sjö i min gamla hemkommun Nacka intill. De röda prickarna på kartan = bäverns stockholmska uppvisning vid 20.30-tiden i söndags.
Sjöns fåglar var snudd på skräckslagna. Och Hammarby sjös ordningsman Gunde var med mörk blick i kvällssolen oerhört upprörd över bäverns fräckhet att störa sjöfriden.

bäver
svan

Efter ett tag tog herr alternativt fru Bäver en kortare paus i vassen - och minsann fick man då också en närbild på honom/henne osimmande! Snart försvann bävern ut i kanalen intill och var putz weg.

bäver

Hur vet jag då att bävern är norsk? Jo:
Cirka 1870 var arten helt utrotad i Sverige. Men - mellan 1922 och 1939 inplanterades cirka 80 bävrar i Sverige. Samtliga köpta från Norge.
Så alla svenska bävrar (nu cirka 100.000) är egentligen norrmän! Allihopa!

ikea-möbelMen Stockholm kan väl knappast vara någon större hit för en skygg skogsarbetare som bävern ...

Fast kanske ett nattligt besök på Ikea?