5 december 2010

Universum garvar åt oss


Fem svenska stjärnor -  varav åtminstone en av dem tycks vara fullständigt övertygad om att han utgör universums medelpunkt.
Men i universum konkurrerar faktiskt karln med ganska många andra stjärnor:

100 miljarder gånger 100 miljarder gånger 30, närmare bestämt. 
Uppskattningen har justerats uppåt, efter en tidigare "felräkning". (DN

Det har ju annars sagts att det finns fler stjärnor i universum än vad det finns sandkorn på jorden.
Men spelar kunskapen om sandkornens och stjärnornas antal någon som helst roll? Knappast.

Och kunskap som denna - är det inte bara gissningar? Bara väldigt vilda gissningar - trots vad vetenskapsmännen säger.
Tro och vetande. Religiös tro och vetenskap. Nog är skillnaden ofta hårfin. 

Varför inte inse och acceptera människans obeskrivbara litenhet. Självfallet inte bara fysiskt, i det ofattbart gigantiska universum.
Utan inte minst även intellektuellt. Människan kanske har en myras intelligens i jämförelse med annat därute.

Det brukar ju också sägas att universum är oändligt. Borde då inte antalet stjärnor också vara oändligt, oräkneligt? Åtminstone för människan.

I det för oss gåtfulla mörka garvas det säkert en hel del åt de jordiska astronomernas "upptäckt". Och det skrattas förmodligen också åt massor av annat på den här planeten. Och skakas på huvuden, eller antagligen något liknande. Vi är inte på långa vägar så intelligenta som vi tror.
 

13 kommentarer:

 1. Ja, allting är ju relativt. Beror på vad man tar som utgångspunkt. Men vi tror att vi vet mycket.
  Ibland är det dock bra att kliva av från de höga hästarna och ta en titt till. Då kanske klarnar det obestridda sanningen i en annan skimmer.
  Det är bara inse att vi är bara en obetydlig flygskit i universums oändlighet. Men vi har ändå kommit långt i vår egen lilla flygskit tillvaro. :)

  SvaraRadera
 2. Hej Antonia! Vi tycker nog att vi har kommit långt. Men vad tycker "de andra" ute i universum.
  Och vår planets myror tycker nog säkert de också att de själva har kommit långt. Intelligent liv finns säkert "därute". Riktigt intelligent liv. Mänskligheten lär vara som en blind dåre i ett mörkt rum. Men mycket kaxig. Vi vet allt. Och det som vi inte vet just nu kommer vi snart veta ...

  SvaraRadera
 3. Ja, det där med universum är ju ett ämne i sig. Så fort man börjar gräva i det eller kollar på något TV-program om "svarta hål", densiteter, avstånd, antal, materia, liv, intelligens och så vidare så tappar man snabbt greppet. Det finns få saker som kan få en att känna sig så dum... eller det kanske bara är jag...

  Att det finns intelligent liv där ute tvivlar jag dock inte en sekund på. Det finns sjukt många (vetenskaplig term?) stjärnor och att ingen annan planet skulle ha hamnat i "livszonen" känns orimligt.

  SvaraRadera
 4. Hej Ordbajsaren! Vi människor är alla dumma, relativt sätt. Det är jag fullständigt övertygad om. Därför är inte minst det projekt som forskare haft på gång i Schweiz kanske inte särskilt bra. SR för ett tag sedan: "DAGS FÖR NÄSTA BIG BANG? Nu fungerar äntligen världens största maskin, den enorma partikelacceleratorn LHC i Cern i Schweiz som ska försöka efterlikna universums urknall Big Bang. Den har tagit 20 år att bygga, kostat bortåt 70 miljarder, men gick omedelbart sönder när den skulle köra igång för cirka ett år sedan. Men i flera dagar nu har den fungerat! Tusentals forskare jobbar nere på labbet, en del är från Sverige, en del från Chalmers, vi ringde en lättad Elena Wildner, doktor i fysik."
  Hoppas att maskinen fungerar när det är "skarpt läge". Jag tror personligen att människan/mänskligheten inte är riktigt vuxen uppgiften att agera "Gud". Det är lite en packad alkis som hanterar dynamit. Men människans/mänsklighetens självförtroende är det minsann inget större fel på ...

  SvaraRadera
 5. Faktisk en svensk tekst jeg har litt problemer med å forså. Er poenget at det er så mye som er uforklarlig gjennom vitenskap eller at vitenskapen i beste fall har svær begrenset verdi?

  SvaraRadera
 6. Hej Hakkespett! Hoppsann! Det var första gången. Poängen är att det är så otroligt mycket som vi människor (inklusive vetenskapsmännen) aldrig någonsin kommer att kunna förstå - därför att vi faktiskt har ett så begränsat intellekt. Dessutom: människans "input-kanaler" (=sinnen) är fem till antalet. Varför skulle det inte finnas betydligt fler sinnen? 37? 90? 193? Eller oräkneligt antal sinnen? Som människan inte har begåvats med.

  SvaraRadera
 7. jag anser det som självklart att det finns annat liv därute.. o mkt intelligentare...

  SvaraRadera
 8. Det er nok mye vi aldri vil forstå. Sa,tidig er det mye vi forstår som er feil. Det er vranglære. Mye av det vi antar som sannheter er basert på ren gjetting.

  SvaraRadera
 9. När man tänker lite filosofiskt i dessa dimensioner med universum och vår litenhet så kan man konstatera ibland när man ser vissa problem som folk har. Hallå, vari ligger problemet egentligen! Tror det är bra att stanna till ibland och lyfta blicken lite ... vi behöver ju inte bjuda universum på garv hela dagen !!!
  Den klassiska frågeställningen som man kan bli knäpp av att tänka är: vad finns där bakom universum...måste ju finnas något... eller..

  SvaraRadera
 10. Hej Kloppan! Visst finns det mycket smartare typer därute. Vi vill ha kontakt med dem, sägs det. Men vill de ha kontakt med oss? För att resonera om vadå, tycker de nog ...

  SvaraRadera
 11. Hej Hakkespett! Visst är mycket i själva verket gissningar, det som kallas "vetenskapliga rön".

  SvaraRadera
 12. Hej Kjell! Vi skapades till Guds avbild, heter det ju. I så fall måste ju även han, om han finns, ha humor och garva en del. Det garvas ju (sannolikt) inte bara därute - utan det förekommer ju även här på Tellus.

  SvaraRadera
 13. Hej Kjell (igen)! Jag är ju en ju- missbrukare av stort format. I min kommentar nyss lyckades jag klämma in 4 stycken ju. Nytt personligt rekord, faktiskt, i en så pass kort text.

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments