12 september 2010

Mysterier - men inte så länge till?

Det finns saker som man inte blir klok på. Somliga av dem har man dessutom tagit kort på. Från sommarens bildskörd är det fortfarande frågetecken av jätteformat kring en farkost och en flagga.

Farkosten ("båtflygplanet") till höger fotades i augusti vid Sandhamn i Stockholms yttre skärgård. Lågprisbolaget  Ryanairs senaste satsning? Om inte - vad är det i så fall? Vad kallas farkosten?

Bild nummer två till höger visar farkosten under landning. Och jag försäkrar att gummijolle-flygplanet (eller vad man nu ska kalla det) strax före flugit på en höjd av åtskilliga hundra meter.
Flygsäkert? Såg inte ut som det. Vad skulle hända om allting på farkosten bara "la av" däruppe? Aldrig skulle jag flyga med en sådan där! Någon som skulle vilja?

Det andra frågetecknet gäller flaggan på den båt som finns på den tredje bilden.
Jag är ganska säker på att det inte är en nationsflagga (även om den ju är lik den finska flaggan), utan något annat - men vadå? Någon som vet? Flaggbilden är förresten tagen nu i juli vid en småbåtshamn på Djurgården i Stockholm.

Två frågetecken, alltså.
Är den någon som har svaren?Tillägg 1: Signaturen MoF skriver i kommentaren om en nätadress som visar bilden närmast till höger. Spåren kanske leder till Finland ("via" staden Vasa i Österbotten). Kanske inte så konstigt, eftersom flaggan är så pass lik den finländska nationalflaggan. Men egentligen är det fortfarande två olösta mysterier.
Tillägg 2 (fortsatt detektivarbete) Efter mail till Vasa turistbyrå fick jag följande svar:

Hej!
Flaggan har att göra med Finland – den är en båtklubbsflagga.
En sida med exempel på dessa flaggor http://www.purjehtija.fi/tiedostot/Juhlaliputus09.pdf hittade jag på Finlands seglarförbunds rf:s sida http://www.purjehtija.fi/index.php?sivu=34602&kieli=2
Symbolen uppe i vänstra hörnet på flaggan är ofta t.ex. landskaps/stadsvapnet från den region/stad där båtklubben finns.
Av de två bilderna i din blogg så kan jag med säkerhet säga att den nedre flaggan är Wasa Segelförenings www.wasasegelforening.com flagga (med Vasa vapen uppe i hörnet) men flaggan på båten vågar jag mig inte på att gissa till vilken båtklubb den hör (kanske någon på Finlands seglarförbund kan hjälpa dig med det).
Hälsningar från Vasa
Nina Westerlund
Vasa turistbyrå