29 november 2015

Fridfulla Tyresta

Tyresta 1
Solen funderar på att gå och lägga sig trots att inte ens halva eftermiddagen passerat. Det är senhöst i Tyresta nationalpark strax utanför Stockholm.

Här vid den för regionen ovanligt djupa insjön ungefär i Tyrestas mitt (Stensjön är 21 meter som djupast) påminns man igen om att kombinationen skog och sjö ofta är helt suverän.

Fridfullt.

Men ...


Tyresta 2
Anblicken av en massa polisbilar i Tyresta by kopplar man inte direkt samman med fridfullhet.

Blodbad? Utfört av lokala förmågor eller mer storskaligt av terrorister från fjärran land?

En polisbil på väg mot Tyresta by. Ja, de tar väl sig en snabbtitt här också. En polisbil till. Har det varit inbrott eller så? Men ytterligare en polisbil. Vad i jösse namn? Och en till ... Och ...

Men det är klart, nöjesutbudet i Tyresta by kan ju även dra till sig allsköns kriminella element.

Tyresta 3

Men vad är det polisen fikar efter i Tyresta by? 

Tyresta 4
Just det. 

De först anlända poliserna brukar hänga på låset när kaféet öppnar klockan 9.

Jag har förstått att det är en flera decennnier lång tradition för polisen i Haninge (kranskommunen med runt 83.000 invånare delar Tyrestaskogarna med grannen Tyresö kommun) att morgonfika i Tyresta by åtminstone några gånger i veckan.

Det är dem väl unt att för en stund få lämna den tuffa verkligheten för gemytet i den nästintill autentiska 1800-talsbyn med gärdsgårdar och faluröda trähus - bara två mil från centrala Stockholm.

Tyresta by har en skyhög mysfaktor och är på sätt och vis pricken över i:et för Tyresta nationalpark & naturreservat som i sig är något alldeles extra.

PS Läs gärna föregående två inlägg om Tyresta: "Sosse-skogen" och "Trädmystik".