9 december 2014

Nacka über alles

Nacka, flagga
Nacka, flygfoto
Jajamänsan! Så enkelt är det.

Valutgången i mars är ju så här i december hur oviss som helst. Men extravalet kan mycket väl resultera i att flaggan med Nackas kommunvapen (ett kvarnhjul) kommer att vaja över Rosenbad. I alla fall bildligt. Tillverkad och uppväxt i Nacka säger jag då: Äntligen! Är man lokalpatriot så är man.

Min kristallkula är inte alltid helt pålitlig. Men den visar i alla fall att M och C är partier som går framåt i förhållande till septembervalet. Partierna förstärker därmed positionerna som största respektive näst största alliansparti i den alliansregering som träder till. 

Anna Kinberg Batra (som då förstås blir statsminister) och Annie Lööf (som då med samma automatik blir vice statsminister) är Nackabor bägge två. Visserligen invandrade till kommunen, men de får väl anses ypperligt integrerade. Dock borde Lööf jobba mer med språket, hon bryter ju fortfarande rätt kraftigt på småländska.

Från bostadsrätten i västra Nacka brukar Kinberg Batra emellanåt ta sig till stockholmskt Södermalmsterritorium för en joggningsrunda har jag sett vid ett par tillfällen. Förefaller vara i excellent fysisk form, vilket lär behövas när det bara skiljer drygt två månader mellan att hon blir vald till partiledare och att extravalet äger rum och hon (kanske) blir statsminister. Tufft.

Är dessutom oerhört modig. Vid ett tillfälle siktades hon i lejonets kula, det som kallas Knivsöders epicentrum, dvs Hornstullsområdet på Södermalm, dvs den av MP- och FI-anhängare totalt dominerade zonen. Och hit tar sig Anna Kinberg Batra med vidhängande David för att käka i lugn och ro. Möjligen handlade det mer om dumdristighet än om mod.

Kanske använder hon de här Stockholmsbesöken på fritiden som ett sätt att som Nackabo studera stockholmarna som ju är en smula underlägsna Nackaborna i de öfvre regionerna. Att Kinberg Batra 1998 skulle ha sagt att stockholmare är smartare än lantisar är en stor missuppfattning. Det hon sa var ju naturligtvis att Nackabor är smartare än stockholmare och det finns ju självfallet inget som helst kontroversiellt i ett sådant uttalande.


Någon har hävdat att Kinberg Batra möjligen kan bli M:s flopp nummer fyra som partiledare (efter Gunnar Heckscher, träig - Yngve Holmberg, plastig - Bo Lundgren, också träig). Men det tror verkligen inte ett Nacka-fan. Visserligen har hon emellanåt gett ett något stelt och högdraget intryck. Men när hon väl blir vald lär det bli annorlunda. Bör kanske också tala med mer kraft. Vilken M-politik hon helst vill driva är dock ännu dunkelt. Men sammantaget kanske Kinberg Batra blir som en nytänd Fredrik Reinfeldt men med egen touche.

När Centern börja backa så flytta hon till Nacka. Så har en inte särskilt stor skald diktat. Jag tror visst att det var jag. Och vilken enorm positiv förvandling Annie Lööf genomgått efter flytten från med Nackaögon sett sterila Liljeholmen i Stockholms kommun till en villa i östra delen av centrala Nacka.

Med till visshet gränsande sannolikhet är det Nacka och inte minst Nackaluften som fått Lööf att lyfta som partiledare och C att stiga. Lär springa i norra Nackaskogarna ett par gånger i veckan. Bland annat det har fått henne att lämna floskelspråket, även om en del återfall förekommer. Mer genuint på hugget. Mer människa av kött och blod, dock även här en del återfall i det plastiga. Men återfallen kommer gradvis försvinna.

Efter att här på bloggen ha dissat Lööf riktigt ordentligt insåg jag en bit in på senaste valrörelsen att någonting positivt hänt. Efter att inte bara varit partiledare utan också viktig näringsminister kanske hon i förtid gick in i oppositionsrollen. Möjligen passar hennes personlighet allra bäst i rollen som oppositionspolitiker och inte som toppminister, bättre som anfallare än som försvarsspelare. Fast det sistnämnda är nog bara en sorts synvilla.

Med bakgrund som flitiga motionärer, ibland i trist Stockholmsmiljö på Helgeandsholmen, torde Nackareservatets Blå spåret passa de båda som hand i handske - särskilt förstås Kinberg Batra. Denna en av Sveriges allra äldsta markerade vandringsleder är en dryg mil lång. Rena rama vildmarken; här finns bland annat Knipträsk. Mannen med den utsträckta handen kanske skulle kontra med att det i hemma i Ångermanland minsann finns en sjö som heter Knipkäft.

Alla nyvalda partiledare får en period av smekmånad i opinionen. Kinberg Batra väljs 10 januari, då det också blir stor medial uppmärksamhet på M. Samtidigt som Lööf fortsätter sin effektiva Hulkenstil som C-ledare. Om det inte blir i vår som tandemparet från Nacka Anna Kinberg Batra och Annie Lööf hissar Nackafanan på Rosenbad så blir det säkert 2018. Eller vid ytterligare nyval mellan de två tidpunkterna. Hej & hå!

Nacka über alles! Somligt i Nacka är dock definitivt mer über än annat. Höjdarbilden är tagen av Stefan Berg för Teracom - jösses vilket mod! Bilden är synnerligen klickbar för förstoring!

Nackamasterna

PS För att inte någon ska få för sig något ... Tycker också att exempelvis Jonas Sjöstedt i V är rätt duktig som politiker. Ett kraftigt minus för just honom är dock att han inte är Nackabo. Men han kanske kan bättra sig på den punkten och nå nya höjder inom politiken.