21 augusti 2014

Romantik med Göran Persson

Göran Persson

Politik, valrörelse, opinionsmätningar och regeringsfrågan i all ära. Men för Göran Persson är det just nu framförallt den kommande gulliga storfilmen det handlar om. Då blir exempelvis nyhetsbyrån TT:s rapportering förra helgen begriplig: 

TT-text, skärmdump

Tungviktare ser ut att ta över Arvfurstens palats där utrikesdepartementet håller till. Då menar jag i första hand inte Göran Persson själv. Visserligen är han onekligen tung. Men med kossornas runt 600 kilo vardera måste väl ändå Göran bedömas ligga en aning i lä. Eller har jag fel?

Ett av flera spänningsmoment i filmen Inte utan mina kossor är högste chefen Stefans linje att det helt enkelt måste bedrivas kohandel. "Aldrig, aldrig, aldrig i livet!" dundrar Göran, som kan gå i döden för sina 87 (!) älsklingar med anställningar som koordinatorer på UD. Och de fullständigt dyrkar sin tvåbenta buffel. Tidigare har ju som bekant Göran tvärtom fått utstå kritik för att vara just en buffel.

Visserligen kommer byråkratins kvarnar att mala betydligt långsammare på UD med alla dessa i evigheter idisslande nytillskott. Och visserligen kommer det att på utrikesdepartementet lukta ... hmm ... annorlunda, så det står härliga till. Men departementet kommer istället att bli betydligt mänskligare. Nåja, inte bokstavligen - men du förstår nog vad jag menar ...


Görans fru Anitra Steen var ju i många år vd på Systembolaget. Vid middagarna hemma på Torps gård mellan Flen och Gnesta dricker Anitra alltid fina årgångsviner. Däremot intager Göran förstås undantagslöst dagsfärsk mjölk från älsklingarna. "Åh, vilken fullständigt underbar bouquet!" kan han ofta smackande höras utbrista. Denna gudomliga vita dryck försöker han i filmen också införa vid de diplomatiska tillställningarna under kristallkronorna, att svälja ner snittarna med.

I rollistan ser vi Anitra II nämnd. Men den som tror att Anitra I är frugan Anitra Steen har fullständigt fel. Hon lystrar till namnet Anitra III. Anitra I avled förra året i samband med kurragömmalek med Göran ute på de delvis steniga ägorna. Och efter Anitra I:s tragiska bortgång blev det stor ceremoni i traktens kyrka med även Görans gamla utrikiska kompisar närvarande - Tony Blair, Bill Clinton och Kofi Annan på första parkett. Korgossarna sjöng som aldrig förr, och intet öga var torrt bland de sörjande.


Göran betraktar också aktuella Inte utan mina kossor som ett kraftfullt feministiskt initiativ. Han kom ut som feminist redan på senhösten 2000 och gav alltså ganska tidigt feminismen ett ansikte. Ett år senare sa han till Aftonbladet: "Jag är feminist, men vill inte driva de här frågorna så hårt att jag skapar motsättningar." På sistnämnda punkten har Göran alltså ändrat sig: Inte utan mina kossor. Även de måste beredas plats i de fina salongerna.

Men det är kärleken som står i högsätet och höstens kramiga storfilm kommer med all sannolikhet att dra in betydligt mer intäkter än den amerikanska superfilmen med den snarlika titeln Inte utan min dotter. Perssonfilmen kommer att slå internationelt så det bara råmar om det!


ko, animering