14 juni 2012

Starke Man - den blå fortsättningen

starke man
"Han lämnar riksdagen - för att bli Nackas starke man." Rubriken i lokaltidningen om Mats Gerdau (M) fick mig att totalt tappa hakan. Var det inte glasklart vem som skulle bli efterträdaren till den nuvarande Starke Mannen i Nacka kommun, Erik Langby (M)? Självfallet dennes äldste son,
Lill-Erik Langby - efter utnämningen med det något värdigare namnet Erik 
II Langby.

Och frågan är om det inte är svenskt rekord för Erik I Langby. I längd. Nu menar jag inte friidrott, utan antal år som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Carola vinner Melodifestivalen med Främling. Hylands hörna sänds för sista gången i tv. Björn Borg berättar att han ska dra sig tillbaka från tennisen. Riksdagen beslutar att löntagarfonder ska införas. MP-språkröret Gustav Fridolin föds. Likaså näringsminister Annie Lööf. Och - redan 1/1 blir Erik Langby Nackas "regeringschef". Allt detta under året 1983!


30 år som kommunalråd när han slutar. Bra jobbat, Starke Mannen Erik Langby! Och styrkan har han haft stor glädje av, eftersom kommunalrådsjobbet är oerhört fysiskt krävande. Men kunde inte Erik (med skägg och röd slips på bilden nedanför) under alla dessa år ha fixat lämpligare arbets- kläder för sig och jobbarkompisarna? Grävande dagarna i ända ...

erik langby

Visserligen blir det lönelyft för Mats Gerdau när han går från riksdagen till kommunalrådsposten i Nacka, från 57 000 till 91 000 i månaden - det har i alla fall företrädaren haft; bara två kommuner i landet betalar ut högre kommunalrådslön. Men jag tror inte att han har insett hur pass stark Starke Mannen faktiskt måste vara.
Eller hur obetydlig Nacka kommun är. Trots att han under tiden som riksdagsman faktiskt upplysts om det - av ett riktigt ilsket kommunalråd i nordvärmländska Torsby, Håkan Laack. Detta i en debatt/gyttjebrottning för några år sedan om friskolor (Nya Wermlands-Tidningen):


nacka

Obs: mindre sjöar. För att Torsby kommun är JÄTTESTOR. Något som uppenbarligen Mats Gerdau inte visste - eller Anna Hedenmo på SVT:s Aktuellt. Minns från min tid på Sveriges Radio Värmland när Anna Olsson, som hon då hette, i mitten på 80-talet anställdes som sommarvikarie på lokal- redaktionen i Torsby tätort. Klappat och klart, alla papper var underskrivna. Men. Chefen hade glömt att fråga henne om hon hade körkort. Hon hade inte det. Den sommaren blev det ovanligt låg radioaktivitet i hela norra Värmland. 

Med tanke på hur rasande snabb befolkningsökningen är i Nacka, nu drygt 91 000 invånare, misstänker jag att lönen för Nackas Starke Man är kopplad till antalet Nackabor. Och att när kommunen mycket snart når upp till 92 000 invånare så ökar kommunalrådslönen automatiskt från 91 000 till 92 000 kronor. Med sådan morot för Starke Mannen går Nacka förr eller senare om grannen Stockholm! Kanske att han också personligen medverkar till att produktionen av nya små Nackabor hålls på en fasligt hög nivå. Fast Nacka är fortfarande betydligt mindre än Torsby. 

Nacka kommun har blivit rikskänd för att vara ordentligt på hugget när det gäller privatiseringar, privata lösningar och valfrihetspolitik à la Moderaterna. Samtidigt vill (också) massor av social- demokratiska högdjur till varje pris bo just i Nacka, verkligen inte bara Mona Sahlin och Thomas Bodström. Får fundera vidare på hur i jösse namn det här hänger ihop. Allra senast i raden av inflyttade S-profiler är, såvitt jag vet, Magdalena Andersson - socialdemokratisk finansminister 2014?

Om 30 år blir det ett nytt inlägg här på bloggen om kommunalpolitik i Nacka, när min gamla hemkommun ska välja sin nye Starke Man - efter Mats Gerdau.

6 kommentarer:

 1. I samband med att jag rensade bland mina länkar försvann visst din också, Men det felet är nu åtgärdat. Vi ses! Och ha en bra helg nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detsamma. Och fick nu tag på ditt s k feed. Har ju, som jag skrev för ett tag sedan, haft problem med det ...

   Radera
 2. Nacka är för mig radio- och tv-sändare men framför allt dess store son, alltså det stora fotbollsgeniet (för övrigt håller sig som bekant också Torsby med ett dylikt). Andra platser kring Stockholm med samma sorts association är t ex Tumba och Knivsta. Nu väntar vi bara på att den fenomenale innebandyartisten Svenne "Hallonbergen" Svångrem ska kartsätta den pittoreska stadsdelen i Sumpan.

  Synd förresten att Nacka inte har ett elitlag i fotboll. Då hade Kalmar kunnat känna sig blåsta på Guldfågeln Arena som givetvis hade placerats i Nacka istället. Det hade i min själ varit ett praktexempel på ömsesidig reklam, en verklig win-win-situation, för kommun och företag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Svennis växte minsann upp i Torsby. Och Svennis är ju också jättestor. Strängt taget ÄNNU mer jättestor än Torsby.

   Nacka är däremot även i fotbollssammanhang mindre än obetydlig. Men har åkt snålskjuts. Nacka Skoglund var egentligen inte alls från Nacka, utan från självaste Kungliga Hufvudstaden - Södermalm ("vägg i vägg" med lilla Nacka).

   Allas vår Wikipedia: Ursprunget till smeknamnet "Nacka" är omtvistat. En teori säger att han fick namnet redan som åttaåring då han alltid följde med sin äldre bror Georg, "Jojje", på hans pakethållare ut till Finnboda varv i Nacka för att se honom träna och spela fotboll. Författaren Björn Wigardts teori är att han fick smeknamnet eftersom hans far Josef "Jocke" Skoglund arbetade som trädgårdsmästare i Nacka under en tid. Det troliga är ändå att han fick smeknamnet "Nacka" då han debuterade i Hammarbys A-lag. Eftersom det redan fanns en Lennart Skoglund så fick det bli "Nacka" eftersom han spelat i Nacka under vintern.

   Radera
  2. Där ser man, och masterna står förstås i Mälarhöjden. Eller ska det vara på? Tror att jag ska kolla i Wikipedia om det finns något Mythipedia, där man kan få odla sina illusioner och fördomar i fred. ;-)

   Radera
  3. The show mast go on. Var de än finns.

   Radera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments