5 juni 2012

För många i riksdasshuset

riksdagshuset

Psst. Det produceras en del skit där inne. Vilket dock får betraktas som ganska rimligt. Men det är knappast rimligt att det är så många som 349 i detta Sveriges riksdasshus. Av bilden framgår dessutom att många är fruktansvärt nödiga och vill komma in. Lönen på 57.000 kronor i månaden plus olika förmåner kan förstås bidra till att det trycker på lite extra i var och en av dem.

Men i förhållande till folkmängden har vi faktiskt ett av världens största riksdasshus. Visserligen verkar nu både Folkpartiet och Moderaterna vara inne på att rätt kraftigt minska det svenska riksdasshusets storlek. Detsamma gäller för en och annan socialdemokrat, som Thomas Bodström. Han vill halvera platserna i huset, kan man läsa i senaste Bodström-boken "Inifrån".

Men det är en mycket känslig fråga. För vilka är det som slutgiltigt bestämmer? Om en vd för ett tillverkningsföretag föreslår en minskning av de 349 metallarbetarna på företaget till 249 och det är metallarna själva som ska rösta om saken för beslut är det så att säga inte helt självklart att det blir ett rungande "JAJAMÄNSAN!".

Överallt har organisationerna slimmats. Men regeringen och inte minst regeringskansliet har istället svällt. Och riksdasshuset är lika stort som det har varit (läser på nätet om exemplet Japan, som skulle ha 4.000 riksdassplatser om landet använde Sverige som en sorts mall) - samtidigt som dessutom EU-medlemskapet gjort att riksdasshuset inte är så viktigt som tidigare.

Hur många platser som ska finnas i vårt svenska riksdasshus är något som det borde folkomröstas om - en folkomröstning som görs beslutande. Färre platser skulle ge huset ökad tyngd, och mer effektivitet i aktiviteterna. Det sistnämnda skulle möjligen göra att mängden skit som produceras kanske blir större. Men det är inte alltid så himla lätt att få precis allt att gå ihop i ett blogginlägg!

Men om det nu skulle bli exempelvis 249 platser så skulle man ju för pengar som blir över kunna erbjuda riksdasshusfolket lite extravaganza. Ultramoderna tjänstebostäder, med förmånliga ekonomiska villkor. En lämplig hustyp är framtagen redan 2007 i Sydkorea. 419 kvadratmeter - och bland annat fyra (!) toaletter i De Luxe-utförande. Men glasdörren till uteplatsen öppnas på egen risk!


toaletthus