17 maj 2012

Fredrik Reinfeldt och Den Stora Förvirringen

fredrik reinfeldt

Vem är Fredrik Reinfeldt? Och framför allt: vad är han? Egentligen.
Onsdag 9 maj kunde vi läsa detta på expressen.se, hela dagen:

expressen

Och med Googles avancerade sökfunktion får man ungefär 159 000 träffar på "stadsminister" ...Stavningscirkusen har onekligen bredd. Mycket "stadsminister" på bloggar (som jag förstås inte velat hänga ut) - och påfallande mycket "stadsminister" i exempelvis texter från SVT:s regionala nyhetsprogram (som inte heller ingår i bildspelet).

Snart sex år har gått sedan de borgerliga tog över makten. Alliansen lovade krafttag på skolområdet. Men alla undersökningar visar på allt sämre resultat. 
Och fritt fall torde vara en klockren beskrivning av utvecklingen för det så centrala skolämnet svenska. Under tiden som gått sedan maktskiftet 2006 har kunskaperna i svenska rasat - och det gäller inte bara bland de yngsta.

En titt på nätet visar att väldigt många numera inte kan beskriva sin ålder på ett korrekt sätt i skrift, det blir bindestreckslöst "16 årig", 27 åring" osv. All särskrivning och förvirringen om stor eller liten begynnelsebokstav är bara några av det tusental exempel som jag skulle kunna ta upp, men då skulle inlägget bli väl långt.

Folkpartiet brukar kallas lärarnas parti och har utbildning som stora profilfrågan. Men inte minst som stor vän av svenska språket tycker jag att det är olyckligt att just FP har fått styra och ställa i alliansens utbildningsdepartement. Jag ser FP som det i särklass allra minst svenska språket-kramande partiet i riksdagen, starkt federalistiskt som det är i EU-sammanhang. Det är också under detta FP-styre som engelskan har fått ta allt större plats i svensk utbildning och, för att ta ett detaljexempel, vansinnet att svenska flygplatser bytt namn till "airport".

Och efter besök på Folkpartiets hemsida har särskrivningseländet nu fått ett ministeransikte, den folkpartistiske utbildningsministern Jan Björklunds ansikte:

särskrivning

folkpartietJa, det saknas alltså bindestreck mellan "räkna" och "garanti". Till höger klickbar bild med en munter Jan Björklund. Även om han inte själv har skrivit texten bör han i alla fall ha läst den, under alla de år som den har legat ute på Folkpartiets hemsida. Men Björklunds läsförståelse har kanske sjunkit, i likhet med de svenska ungdomarnas. Trist att han är lite för gammal för att själv omfattas av läsa-skriva-räkna-garantin. Det finns åtskilliga andra språkliga konstigheter på "kunskaps-partiet" FP:s hemsida, bl a en debattartikel med "läsa-skriva-räkna garanti" sex gånger. Men jag får stoppa här.

Kunskaper verkar överhuvudtaget inte vara Folkpartiets starka sida. Och har önskat mig att (M), (KD) eller (C) fått ta över utbildningsdepartementet. Nej, förresten. Inte Centerpartiet.

centerpartiet

Centerpartiet har producerat klippet på Youtube, ihopsnickrat i samband med partistämman förra året i Åre …

Allt man behöver här i livet är okunskap och självförtroende - sedan är framgången given. Mark Twain.
Allt man behöver här i livet är okunskap, självförtroende och engelska - sedan är framgången given. I huvudet på självsäkre Jan Björklund?
Lycka till! Som en annan FP-ledare, dåvarande arbetsmarknadsministern Per Ahlmark, påstås ha haft som budskap vid besök hos uppsagda metallarbetare i Olofström 1977.
Ja, lycka till Björklund! Men blanda inte in oss andra svenskar i det projektet.

Folkpartiets text om svenska språket (tidigare i inlägget) är fullständigt oengagerat och handlar till stor del bara om invandrarna och svenskan - när problemen är betydligt mycket större än så. Problem som säkert till stor del beror på att engelskan fått en på tok för stor plats i det svenska utbildningssystemet, inte minst att det dyker upp för tidigt i den svenska skolan. Det gör att många inte blir 2-språkiga, som avsikten sannolikt har varit, utan snudd på halvspråkiga x 2. Därav all förvirring om exempelvis sammansatta ord/särskrivning och stor/liten begynnelsebokstav i vårt språk.

Jan Björklund påminner om en västgötsk vd i ett medelstort tillverkningsföretag. En vd som på ett mekaniskt sätt försöker höja produktionen i fabriken. Massor av åtgärder, mer eller mindre i blindo. Och utan någon som helst känsla för verksamheten i sig. Medan exempelvis den kloke social- demokraten och folkbildaren Bengt Göransson (numera glömd av de flesta) gjorde tvärtom när han var utbildningsminister. Göransson utgick från Kunskapen, som sedan fick kläs i en organisatorisk kostym.

Det är liksom hög tid för Jan Björklund att prestera - inte minst när det gäller skolämnet svenska. Och 2014 är det ju vi, svenska folket, som är Caligula med pekpinnen i filmklassikern från 1944 ...

jan björklund

4 kommentarer:

 1. Ja, utbildningsnivån verkar ju bedrövligt. Inte känner jag att nymodigheterna har hjälpt eleverna så mycket, utan den mer och mer tar ifrån dem möjligheten att lära sig nåt.
  Vilket kommer eller kanske redan har skapat nya analfabeter med skolgång.
  Det känns som om politikerna bara upprepar det som någon tidigare har sagt och om det var felaktig i första ronden så får den följa med också. Ingen rättar, för sånt skulle ju ta tid och man litar på källan.
  Skulle du se grova fel i mina texter får du gärna påpeka. Jag är typen som gärna lär mig av andra som vet det bättre.
  Och det är knepigt det där med särskrivning. För olika språk har ju olika regel. Och i engelskan verkar ju vara tvärtom (inte för att jag är så duktig på engelska men har märkt när jag översätter ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska språket är betydligt mer logiskt än den på vissa håll så dyrkade engelskan.
   * Man (exempelvis "jätte") + kvinna (exempelvis "fin") = ett barn, i ett stycke (exempelvis "jättefin").
   * Och september och fredag är inga (egen)namn (såvida det inte avser artisten respektive Robinsons kompis) utan beskrivande beteckningar och har därför liten begynnelsebokstav. Annars skulle vi ju också skriva Stol eftersom det är ett "namn" på en möbel.
   Vad jag anar är bland annat stora brister i de pedagogiska greppen i den svenska skolan.
   Tror att alliansen kommer att förlora valet 2014 p g a misslyckandet i skolan (+ arbetslösheten, som ju hänger ihop med dålig utbildning).
   Det kan ibland bli lite smågalet för oss alla. Men det är ju bra att i efterhand rätta till grövre fel så fort som möjligt.
   I Expressen-fallet mejlade jag faktiskt två gånger. Men när fyra timmar hade gått efter det första mejlet - och ingen åtgärd - gav jag upp.

   Radera
 2. Du tycks ha outsinliga giftkällor att ösa ur (liksom jag) :-). Fast nu ska vi inte vara så gramse på Centerpartiet; i alla fall är i undertexten förnamnet på vår käre landsfader korrekt stavat, om än med lite tur får man förmoda. Vill bara påpeka också att det faktiskt finns ett äkta stadsråd i vårt avlånga land, nämligen Grönköpings ledande socialist, hr. stadsrådet Joel Eriksson (S)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var knappast engelsk gift till FP, utan svenskt ...
   Konstigt egentligen att FP - särskrivarnas parti - är så litet ...
   Med nuvarande personaluppsättning i regeringen hade jag hoppats på att Beatrice Ask, hon med härjedalsk klokhet, hade fått ta över utbildningsdepartementet. Nu som dep.-chef. Hon var ju bitr. (=skolminister) i början på 90-talet.

   Radera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments