23 april 2012

Ättestupan får vänta

ättestupa

bengt bernström
Gräv där du står, heter det. Jag har grävt där jag en gång stått, som 3-åring utanför huset på Lillängsvägen i Nacka. Jag skulle bara ha vetat då vad jag vet nu.
Högst 15 meter från där jag stod finns skylten till den korta vägen med det med mäklarögon sett lätt hopplösa namnet. I alla fall inte påtagligt säljande.

Några månader efter det att bilden togs flyttade vi några villasamhällen bort. Utan att jag ens tagit ett enda småvingligt steg på Vägen. Den fick vänta. Och den får allt vänta i många år till.

Om den verkligen måste gås ...

ättestupa

ättestupaTänk tanken att äldreboendet några hundra meter bort fått adressen Ättestupsvägen. Ojojoj. Himla tur att det istället blev Fjällstigen. Men fjäll? Höga fjäll?? Sannerligen, här anar man både ugglor i mossen och gravade hundar - bland annat.

Ättestupa sägs bara vara en myt. Ett påhitt att åldringar när de enbart sågs som en belastning kastades utför stup, ibland ska det hela ha skett "frivilligt". Verkligen myt? 


Nacka är hursomhelst den enda kommunen i landet med namnet Ättestupsvägen.

På massor av platser i Sverige finns vägnamn som Bättringsvägen, Genvägen och Hemvägen. Rätt kul namn.
Men Ättestupsvägen? Icke.

Nedanför ättestupan i Nacka finns Järlasjön. Och kommunens namn på åtskilliga bostadsområden och liknande innebär hårda prövningar för esteten: Järla, Älta, Skuru, Tattby, Igelboda, Orminge, Backeböl, Tippen osv osv osv.


mats knutsonDock måste jag nog ligga lite lågt när det handlar om att döma ut namn. Mamma var nämligen bördig från Asarum, utanför Karlshamn i Blekinge ...
Och från Blekinge kommer en känd kille som bor i ett gult hus just på Ättestupsvägen. Känd från denna blogg, genom ett par inlägg: 2011-08-04 och 2011-11-29. Han är visst också på tv ibland, gravallvarlige Mats Knutson. Det var annat förr, i ungdomen, när han faktiskt gjorde stor succé i punkbandet med det spralliga namnet "De Anhöriga". Vid närmare eftertanke påminner det nästan om "De Närmast Sörjande".
Och vem vet vilka hemligheter ättestupan i Lillängen i Nacka bär på.

6 kommentarer:

 1. Vilket gediget grävjobb! Visste inte att 1) Det fanns nåt som hette Ättestupsvägen, 2) Mats Knutson bodde där eller 3) Du var bördig från Blekinge. Intressant och underhållande!

  SvaraRadera
 2. Jämfört med bild nummer två har jag numera större spade. Men liksom då är markförhållandena för närvarande inte så gynnsamma för djupare grävande än till "han som är känd från denna blogg".

  På sätt och vis är jag till 50% från Blekinge, till 25% från Stockholm och till 25% från humorns huvudstad Göteborg. Den sistnämnda fjärdedelen bidrog farmor med. Tack och lov! Tänk vad trist jag hade varit utan hennes genetiska bidrag ...

  SvaraRadera
 3. Gator i ett område ska ju alltid ha till varandra anknytande namn. Kan det vara så vist inrättat att parallellgatan heter Oförvägen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vidarebefordrar namnförslaget till Nacka kommun.

   Som för övrigt häromsistens släppte nyheten att Sveriges längste kommunalråd och kommunstyrelseordförande - Erik Langby (XXXL) - ska lämna posten.
   Vid kommande årsskifte, säger han.

   Han är jättelång. 30 år lång på posten. Tillträdde 1983.

   Förmodligen tar Lill-Erik Langby (XS) över.

   Skrev aldrig något inlägg på saken.
   För att det skulle ha blivit ett jättelååååångt inlägg.

   Radera
 4. Här i Vetlanda finns det en gata som heter, bättringsvägen. Vet inte om folk är mer friskare där, men det är ett kul namn.
  Ha en trevlig Valborgsmässoafton

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg på hitta.se att Bättringsvägen finns på 8 platser i landet. 25 procent av dem ligger i Småland (Vetlanda + Växjö). Har det varit ovanligt sjukt i landskapet tidigare?

   Radera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments