21 januari 2012

Frälsare och grodmän

Håkan Juholt

Håkan JuholtMinnet är ibland kort. Men det är ju faktiskt bara tio månader sedan som Håkan Juholt sågs som den store Frälsaren av åtskilliga i partiet. Istället blev det grodor, tavlor och internt krypskytte - och ytterligare ras i opinionsmätningarna.

Längtan efter en Frälsare säger onekligen en hel del om tillståndet hos Socialdemokraterna. Ett parti i nöd. Efter Juholts avgångsbesked lär många ännu en gång ropa högt efter Margot Wallström. Borta från svensk politik i massor av år. Har alltid sagt nej till uppdraget och kommer alltid att säga nej.


Valberedningen med Berit Andnor i spetsen gjorde ett uruselt jobb förra året. Den sympatiske gamängen med politiska kunskapsbrister kunde aldrig bli en bra partiledare. Vilket han troligen själv innerst inne vetat hela tiden.

Men samtidigt måste man imponeras av somligt hos honom. En ypperlig retoriker och debattskicklig som få. Och vilken energi och kämpaglöd. Hur har karln, 50 år i september, orkat månad efter månad med "en mikrofon under hakan" mest hela tiden?

Mediedrev? Häxjakt? Nej! Men jag tycker oerhört illa om att journalister och fotografer när det stormar står och stampar vid politikers och andra makthavares hem och bostäder. Detta måste alltid få vara en skyddad och fredad zon. Nu blev Juholt påhoppad av reportrar redan på morgnarna utanför bostaden i Västertorp. Och tillbaka i Oskarshamn efter två riktigt tuffa dagar - vad väntar utanför huset? Jo, ett gäng reportrar. Då har den upphetsade nyhetsjakten gått för långt. Men andra tycker annorlunda ...

Den här gången lär Socialdemokraterna satsa på ett "säkert kort" som ny partiledare.
Trots att han förra gången det var dags sa nej och dessutom inte har en riksdagsplats så är mitt tips Pär Nuder. Jag hoppas att den begåvade Nuder övertalas denna gång. Folkligheten är det förvisso sig och så med. Men han har den för Socialdemokraterna just nu så viktiga auktoriteten - och en del annat. Andrahandstipset är Thomas Östros. Inga grodmän precis. Knappast frälsartyper heller. Utan två rätt tuffa killar.


Pär NuderThomas ÖstrosAftonbladet, strax efter klockan 15:
Aftonbladet
I medierna: ABExprSVTSVT 2SVT 3SvDSvD 2DNDN 2DN 3.

2 kommentarer:

 1. Allt har sin storhets tid och så kommer för eller senare fallet. Som det Romerska riket, Grekland, Ottomanska riket osv.
  Jag tror att det är en lång kamp Socialdemokraterna står inför. Jag sörjer inte Håkan ... en ÅsseNisse passar bättre på lägre nivå än på toppen, där han kan liva upp trista debattdagar. Men jag alltid känner med den som ligger. å även med honom.
  Det är skrämmande dock hur journalistiken har förändrats i dem senaste åren. Och inte är det till det bättre.
  Känns nästan som de kan sätta av vem som helst om de lägger verkligen manken till. Kan skapa kaos och starta krig. Vet inte om jag gillar utvecklingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna Lindh. Om hon och Mijailo Mijailović inte hade råkat befinna sig på samma plats vid samma tidpunkt då i september 2003 är jag rätt övertygad om att det politiska landskapet hade sett helt annorlunda ut här i landet. Anna Lindh hade säkerligen blivit vald tiill partiledare efter Göran Persson och utvecklat partiet. Tillfälligheter kan ibland få enorma konsekvenser.

   Jag tror nog inte att det behöver vara så himla lång väg tillbaka för S. Krismedvetandet lär ju numera finnas. Och - förr var partibyte i paritet med könsbyte. Numera är det för många ungefär som att byta skjorta.

   Radera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments