11 december 2011

Juholts alla tavlor

håkan juholt

S-ledaren gör många tavlor. Expressen hade för ett tag sedan en sammanställning över de då mer uppmärksammade verken från Juholts pensel: Oooops, han gjorde det igen, och igen, och igen.

Håkan Juholt har konsten i blodet. Morfar var Arvid Källström, konstnär och skulptör. "Källströms konst karakteriseras av ett inträngande naturstudium, i förening med en strävan att nå en samlad, stramt förenklad skulptural form" (Wikipedia).

Håkan Juholts verk skiljer sig en del från morfars. Här är det mer à la "blaska på hej vilt", ofta i mycket starka färger. Kanske bidrar det till att Håkans målningar når en betydligt bredare publik än den släktingen fick.

Nyligen medverkade ju Håkan Juholt i konstprogrammet i tv med norrmannen Fredrik Tavlan, där han aviserade lite experimenterande med aningen stramare uttryck i sina målningar.


Fredrik Skavlan

Och redan kort efteråt var Håkan Juholt klar med sitt första alster enligt det nya konsttänket. En jättetavla som snabbt fick plats på Nationalmuseum i Stockholm bland alla äldre grejer.
Intressant. Nyskapande. Men möjligen en smula stelt.


Konsthall

Politik är konst. Verkar kreative Juholt tycka. Och levererar utspel utan att underrätta sin politiska omgivning - eller sig själv - i förväg. Ja, det har ju också varit en del konstigheter som inte precis varit direkta utspel.
Politik är en konst. Anser andra, som kan det politiska hantverket och har den politiska fingertoppskänslan.
Kanske kan det vara en del av förklaringen till att Håkan Juholt inte blev en succé, utan en flopp.

Erinrar mig förresten en artikel i SvD, dagen efter det att Juholt föreslagits som partiledare. En Juholt-kännare på hemmaplan i Oskarshamn säger:

"Nackdelen är att han kan säga oöverlagda saker ...". Nu vet också vi det.

Det hör visserligen inte alls till saken.

Men - samtidigt är Håkan Juholt faktiskt en av de två partiledare som i alla fall jag skulle tänka mig käka middag ihop med. Kristdemokraternas Göran Hägglund är den andre. Bägge förefaller sympatiska och verkar onekligen vara kul, människor av kött och blod. Båda är misslyckade som partiledare. Hänger det ena ihop med det andra?
Parentetiskt skulle bland partiledarna en helkväll med robotpolitikerna Major Problem (FP), Annie Lööf (C) och Åsa Romson (MP) säkerligen leda till mycket svår migrän - detta förstås icke alls relaterat till alkohol.

Det här blir det sista Håkan Juholt-inlägget på ett tag. Det har ju blivit några. Blogginlägg först när svaret på frågan nedanför besvaras. Det hela lär inte ske frivilligt - Håkan Juholt är ju en tävlingsmänniska, som han säger.

Och allt beror på tavlorna.

håkan juholt


I medierna: SvDExpr.