7 december 2011

Homas Juros enda lösningen?

S-ledaren Håkan Juholt i tv nyligen:
- Nu tycker ju omgivningen och partiet att jag är den bäste, och då tycker jag att de har rätt.

Håkan Juholt
Sänket Håkan Juholt"Omgivningen" är inte särskilt trevligt att kalla sin sambo. Och Åsa Lindgren är visserligen en omfattande kvinna. Men partiet är större. Ännu så länge.

Socialdemokraterna tappar till rekordlåga 27,7 procent i SCB:s stora opinionsmätning. Någon som är förvånad?


Håkan Juholt har sagt sig vara en tävlingsmänniska. Men i just den här grenen gäller det faktiskt inte att få så låga siffror som möjligt!
Det verkar lite som om smålänningen har missuppfattat Socialdemokraternas 60-talsparoll “Mot nya djärva mål!”
Glöm det här med 15-17 procent - som lär vara partiets kärna av väljare, de trogna.

Men det torde vara ett hopplöst företag att Håkan Juholt ska kunna vinna svenskarnas förtroende. Den bild som vuxit fram av honom i folks ögon går inte att förändra i första taget. En kul prick. Men inte lämplig som partiledare. Och verkligen inte statsminister.Och så Socialdemokraternas identitetskris. “Vi har funnits sedan 1880-talet. Men vad vill vi egentligen? Numera.” Det har ju vänster och höger inom partiet tjafsat om ett bra tag.


Problemet är som bekant också att det saknas någon given efterträdare till Juholt. Heta kandidaterna Wallström och Nuder har gång på gång fräst ifrån att de inte vill. Och Thomas Östros gjorde bort sig genom att prata på med sladdertackan Rosengren.


I ren desperation lär verkställande utskottet (VU) inom kort föreslå en radikal lösning. Man låter korsa Håkan Juholt och Thomas Östros. För att förena det bästa i de bägge raserna – samt förstås vänster och höger i partiet.


Ärendet ska handläggas av partiveteranen Göra Persson. Göra Persson var annars ett projekt iscensatt i Vingåker sent en lördagskväll 1948. Nu är hon själv i tillverkningsbranschen.


Göran Persson
Håkan Juholt + Thomas Östros

Vilken familjelycka! – i den annars allt mindre socialdemokratiska familjen.

Det tar visserligen tid (35-40 år) innan Socialdemokraterna är i stridbart skick igen - med denna fulländade partiledare, Homas Juros. Det blir år andra sidan bästa tänkbara lösning.

Men till dess sitter långdistansaren Håkan Juholt kvar som partiledare.

I medierna: SvDSvD 2SvD 3SvD 4SVTDNGPExprExpr 2.

10 kommentarer:

 1. Inte det minsta förvånad. Frågan som jag tror många med mig ställer sig är. Kommer "frälsaren" Thomas Bodström att återvända?

  SvaraRadera
 2. Bra! Jag blev dock chockad när jag hörde att stödet ändå var så högt som 27,7 procent. Jag hade tippat på nånstans runt 23-24 %

  SvaraRadera
 3. Hej Nonsensakuten! Den siffran/de sifforna nås väl ganska snart. Mot nya djärva mål!

  SvaraRadera
 4. Hej Tony Malmqvist! Knappast Bodström. Sitter inte i riksdagen, exvis. Den enda partiledaren som inte gjorde det var, såvitt jag minns, Maria Leissner (FP). Hon tvingades lämna ganska fort (visserligen också av andra skäl, bl a internt krypskytte). I mitt tycke är Bodström dessutom lite väl mycket yta.

  SvaraRadera
 5. Förstår vad du menar, men jag är nog inte riktigt benägen att hålla med dig, den gången. Annars ska du ha stort tack för din respons.
  Ska länka till dig

  SvaraRadera
 6. Hej Tony! Rätt trist skulle det ju vara om alla alltid tyckte lika ...

  SvaraRadera
 7. Nja, det har väl inte direkt varit Socialdemokraternas bästa år nu... Vi får se hur de lyckas lösa det här! :)
  Ha det bra

  SvaraRadera
 8. Vilken skräckframkallande bild!

  Namnet Homas Juros skulle annars funka väldigt bra för ett parti som ofta har baltisk klingande namn i partitoppen.

  T ex Pär Nuder, Ines Uusmann mfl. Hade Satirprogrammet Hej Domstol funnits kvar i P3 hade de uppskattat Homas Juros. Kalle Lind & Co hade ett stående inslag som hette "Veckans Balt" där de uppmärksammade balter i partiet.

  SvaraRadera
 9. Hej Walker! Kommer plötsligt att tänka på (vet inte riktigt varför, men troligen för att du för radio på tal) klassikern i radionyheterna,
  avd. inte helt lyckad övergång:
  "... och så från Balkan till halkan".

  Apropå radio, så var det vid ett tillfälle en nyhetspresentatör som på radiostationen "x" körde igång de lokala 17.00-nyheterna med löp på RIM.

  Nyhetschefen var skakad. Kan man säga.

  I synnerhet när det just den dagen hade lagts ett stort varsel i länet.

  SvaraRadera
 10. Hej Hanna! Ja All Time Low, kan man säga.

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments