14 november 2011

Litterära sällskap och särskrivning

Litterära sällskap

Yxa

Litterära sällskap

Så kallat bildat folk särskriver inte. Fel, så fel. Mycket märkligt att även en del litterärt intresserade numera verkar ha så svårt för något i grunden så enkelt som sammansatta ord i vårt språk.
De kallar sig Albert Engström Sällskapet, Albert Viksten Sällskapet, Arto Paasilinna Sällskapet, Dan Andersson Sällskapet, Elisabeth Bergstrand-Poulsen Sällskapet, Folke Dahlberg Sällskapet, Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet, Thomas Thorild Sällskapet, Gustaf Larsson Sällskapet, Wilhelm Peterson-Berger Sällskapet, Sonja Åkesson Sällskapet, Karin Boye Sällskapet.


Karin BoyeJa visst gör det ont, diktade en av de särskrivningsdrabbade, Karin Boye. Det gör ont. Ont, det gör ont, det gör ont, instämde 70 år senare skalden Orup.
Exakt. Men jag vill framhålla att all helknasig särskrivning gör ont både en stund på natten och - och framför allt - på dan! Och det blir värre och värre.
Bildspelet ovanför visar hur man välkomnas till de tolv litterära sär skrivnings sällskapens hemsidor (eller förmodligen: hem sidor).

Tyvärr har ytterligare ett antal av de totalt runt 200 litterära sällskap som finns i Sverige klippt till med särskrivning t o m i namnet på föreningen. 

Författarsällskapen är starkast i (mitt gamla hemlän) Värmland och i Skåne, enligt en bra TT-text publicerad i bl a DN (Författare i gott sällskap). Det berättas också att minst 15.000 svenskar är med i ett litterärt sällskap - eller flera.
Jag själv är rätt så färsk medlem i ett icke-särskrivningssällskap (förstås). Med bindestreck!


Gunnar Ekelöf-sällskapet
Mot helheten, ständigt mot helheten
går min väg.
O mina kringkastade lemmar

hur längtar ni inte till era fästen!
Skrev Gunnar Ekelöf.
Något för särskrivningssällskapen att begrunda. 


PS Litterära sällskap är verkligen inte något "bara" för pensionärer. Och omkring 120 sällskap är anslutna till De litterära sällskapens samarbetsnämnd: hela listan.

8 kommentarer:

 1. Ett alltid så aktuellt tema dessa tider, men med en annan vinkling. Fick nyligen i min hand en liten skrift med en år 2009 ffg översatt novell från WodehouseSällskapet. De klarar sitt namn utan särskrivning och bindestreck, men ändå på sätt och vis uppdelat...

  SvaraRadera
 2. Särskrivning borde vara en synd! Det borde finnas en lag emot särskrivning! Passar bra att särskriva sär skrivning för de som inte klarar av att skriva svenska. Låter bra i munnen att kalla dem sär, precis som de stora barnen skrek efter de små på skolgården. "Men ditt jävla sär!"(...skrivning)

  Ha det bra!

  SvaraRadera
 3. Månne förklaringen till det kusliga fenomenet kan sökas i Läspeakademiens ordbok som högst troligt definierar vitterhet såsom det skrivna språkets benägenhet till sönderfall.

  SvaraRadera
 4. Försöker undvika problematiken kring särskrivning, inser att ju mer man tänker på det, desto mer stör man sig.

  Gissar att dessa litterära sällskap valt den felaktiga stavningen av rent estetiska skäl. "Albert Engström Sällskapet" ser bättre ut i tryck än det korrekta "Albert Engström-Sällskapet".

  SvaraRadera
 5. Hej Walker! Fast pinsamt är det ju ändå - från "litterärt folk".

  SvaraRadera
 6. Hej Jernis! Förmodligen är dessa lärda lika dåliga på transpiranto som de uppenbarligen är på svenska.

  SvaraRadera
 7. Hej Blandade karameller! Och på Folkungagatan/Söder finns en restaurang som heter "därmedpasta". Tanken var ju god - men ...
  WodehouseSällskapet-modellen är ju på sätt och vis listig.
  Men jag förstår egentligen inte varför ord ska delas upp, ibland styckas.
  Oftast blir det ju dessutom helgalet.

  SvaraRadera
 8. Hej Hanna! Det finns en Facebook-grupp med namnet Sverige mot Särskrivning. Härligt!
  Fast egentligen handlar det ju om ganska så enkel matematik.
  Det gäller attt kunna veta skillnaden på ett och två.
  När en sak ska beskrivas: ett ord.
  När två saker ska beskrivas: två ord.
  Vad är ett? Vad är två?
  Den svenska lärarkåren förefaller ha haft begränsade framgångar med att lära ut detta.

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments