3 januari 2011

Omdömeslöst av SVT

DrinkWineCheersSmileyCouple Pictures, Images and Photos
Det var ett bra tag sedan jag blev så häpen som när jag fick klart för mig vem som chefar för årets upplaga av SVT:s "Året med kungafamiljen": Meta Bergqvist, sedan många år "god vän" med familjen - framför allt med kungen ...

När jag likt Carl XVI Gustaf bläddrar i Boken läser jag redan på sidan 20:

"Det har funnits lägen där en tämligen säkert bekräftad uppgift förnekats av en av de närmast berörda. I de fall där bekräftelserna präglats av hög kvalitet och dessutom numerärt övervägt förnekandena, har vi valt att tro på våra källor. Det gäller bland andra Meta Bergqvist, som förnekar att hon haft en affär med kungen i början av 1970-talet. Men eftersom både en livvakt och en adjutant trovärdigt och var för sig vittnat om relationen, valde vi att tro på dem."

Det har varit ett rekordstormigt år för kungafamiljen.
Att då välja just den mångåriga "kungavännen" Meta Bergqvist till projektledare för "Året med kungafamiljen" måste ses som helt sanslöst.
Blackout på SVT!

Secretary Pictures, Images and PhotosSVT har försvarat sig med att "projektledarjobbet i just det här programmet handlar framför allt om administrativt jobb".

Är projektledaren Meta Bergqvist "i just det här programmet" inte mer än en sekreterare?
En sekreterare som sköter allt pappersarbete. Bokar upp nödvändig personal och teknisk utrustning, hanterar alla betalningar i samband med programmet - och kanske serverar lite kaffe ...
Hmm - en projektledare är ju att betrakta som en chef, en arbetsledare.
Och inte som en sekreterare. Eller en passiv åskådare.

Jag tror att kungafamiljen har känt sig trygg med vännen Meta Bergqvist som projektledare - "ingenting kan gå fel med henne som bas för programmet".
För oss andra tycker jag det räcker med blotta misstanken om att vänskapsskäl KAN leda till otillbörlig "hänsyn" för att diskvalificera Meta Bergqvist som projektledare.

SVT säger också dels att "programmet redovisar det Kungliga arbetsåret", dels att "det inte är ett samhällsprogram utan ett underhållningsprogram". 

Det svenska kungahuset kostade under året 2010 omkring 60 miljoner kronor i apanage.
60 miljoner till kunglig underhållningsindustri. Pudelns kärna! Det finns alltså inget vettigt att säga om "det Kungliga arbetsåret". Bara underhållning, dålig underhållning.
En timmes innehållslöst pladder - men kungligt! - SVT1, ikväll 20.00.

I medierna: AB, Resumé.