7 december 2011

Homas Juros enda lösningen?

S-ledaren Håkan Juholt i tv nyligen:
- Nu tycker ju omgivningen och partiet att jag är den bäste, och då tycker jag att de har rätt.

Håkan Juholt
Sänket Håkan Juholt"Omgivningen" är inte särskilt trevligt att kalla sin sambo. Och Åsa Lindgren är visserligen en omfattande kvinna. Men partiet är större. Ännu så länge.

Socialdemokraterna tappar till rekordlåga 27,7 procent i SCB:s stora opinionsmätning. Någon som är förvånad?


Håkan Juholt har sagt sig vara en tävlingsmänniska. Men i just den här grenen gäller det faktiskt inte att få så låga siffror som möjligt!
Det verkar lite som om smålänningen har missuppfattat Socialdemokraternas 60-talsparoll “Mot nya djärva mål!”
Glöm det här med 15-17 procent - som lär vara partiets kärna av väljare, de trogna.

Men det torde vara ett hopplöst företag att Håkan Juholt ska kunna vinna svenskarnas förtroende. Den bild som vuxit fram av honom i folks ögon går inte att förändra i första taget. En kul prick. Men inte lämplig som partiledare. Och verkligen inte statsminister.Och så Socialdemokraternas identitetskris. “Vi har funnits sedan 1880-talet. Men vad vill vi egentligen? Numera.” Det har ju vänster och höger inom partiet tjafsat om ett bra tag.


Problemet är som bekant också att det saknas någon given efterträdare till Juholt. Heta kandidaterna Wallström och Nuder har gång på gång fräst ifrån att de inte vill. Och Thomas Östros gjorde bort sig genom att prata på med sladdertackan Rosengren.


I ren desperation lär verkställande utskottet (VU) inom kort föreslå en radikal lösning. Man låter korsa Håkan Juholt och Thomas Östros. För att förena det bästa i de bägge raserna – samt förstås vänster och höger i partiet.


Ärendet ska handläggas av partiveteranen Göra Persson. Göra Persson var annars ett projekt iscensatt i Vingåker sent en lördagskväll 1948. Nu är hon själv i tillverkningsbranschen.


Göran Persson
Håkan Juholt + Thomas Östros

Vilken familjelycka! – i den annars allt mindre socialdemokratiska familjen.

Det tar visserligen tid (35-40 år) innan Socialdemokraterna är i stridbart skick igen - med denna fulländade partiledare, Homas Juros. Det blir år andra sidan bästa tänkbara lösning.

Men till dess sitter långdistansaren Håkan Juholt kvar som partiledare.

I medierna: SvDSvD 2SvD 3SvD 4SVTDNGPExprExpr 2.