2 augusti 2010

Värt att veta för bloggare

Varför inte göra som jag har gjort? Nämligen vidgat (blogg-)vyerna lite genom att kika runt bland grannländernas bloggportaler och bloggar.

Norwegian Flag Pictures, Images and PhotosKlicka HÄR för att komma till en stor norsk bloggportal (VG Blogg).
Med en layout som är betydligt mer tilltalande än fantasilösa och trista Bloggportalen.se här hemma ...
Varför bloggar man? Läste ett lite provocerande norskt inlägg, klicka HÄR!
Tja, orsakerna till att man börjar blogga är väl skiftande. Själv startade jag i mitten på juni (2010). Orsaken för min del var mest att jag ville testa något nytt ...

Finnish flag Pictures, Images and PhotosKlicka HÄR för att komma till en svenskspråkig bloggportal i Finland (bloggen.fi). Om man ska säga något om layouten även här så är den tämligen sval, för att inte säga karg. Men väldigt rena finska färger: vitt & blått!
Kan man kommentera "fel"? Läste ett finskt inlägg om "bloggetik", klicka HÄR!
Tja (återigen), hur man kommenterar spelar väl inte så stor roll. Men långa kommentarer som ligger en bra bit utanför ämnet kanske inte är så kul. Själv vill jag (liksom de flesta andra) gärna ha kommentarer. Och har absolut inget emot kommentarer som "käftar emot" mitt inlägg. Bara det inte blir direkt oförskämt, förstås. Hur man kommenterar har väl också att göra med om man känner bloggaren eller inte. När jag själv kommenterar har jag en tendens att bli alltför lång, tycker jag själv. Skärpning! 

sweden is this close Pictures, Images and PhotosBloggosfären - den ganska nya beteckningen för oss bloggare som grupp ...
Intresserad av siffror om bloggandet i Sverige? Klicka i så fall HÄR(internetstatistik.se)! Fakta därifrån:
* Det finns 350.000 bloggare i Sverige (skrivet 2009-02-17).
* Antalet bloggare har ökat från 3% år 2007 till 5% av befolkningen år 2008 (skrivet 2009-02-17).
* Tidigare var bloggarna i Sverige ganska jämnt fördelade över åldrarna men nu har de yngre tagit över. Framför allt är det kvinnorna i åldersgruppen upp till 25 år som använder sig av bloggar (skrivet 2009-02-17).
* 37 procent av internetanvändarna i Sverige läser bloggar (skrivet 2009-11-16).
* Bloggläsandet är som störst bland de yngsta och framför allt bland unga kvinnor (skrivet 2009-11-16).