8 november 2015

Fantastiska Tyresta

Karl-Petter Thorwaldsson
LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson har verkligen gett det sunda vildmarkslivet i Tyresta, nationalparken & naturreservatet bara ett par mil sydost om Stockholm, ett ansikte. På bilden har han just med fermitet trippat fram på de smala björkstockarna för att ta sig över vattensamlingarna mellan Stensjön och Årsjön djupt inne i de centrala delarna av nationalparken.

"Han har inte jobbat inom »partit« sedan år 2000, men kommer fortfarande bra överens med gamle ledaren Ingvar Carlsson. Då, när det begav sig, var Kålle en av få förunnade att följa med Carlsson på skogspromenader i Tyresta nationalpark utanför Stockholm. Ingen av ministrarna fick ströva och diskutera tankar med statsministern, däremot SSU-ledaren som hämtades upp vid hemmet i pansarbil." (Fokus nr 7/2012)

Fast ... vid närmare eftertanke ... det kanske är ett antal gram sedan som Kålle satte sina fossingar i Tyrestas fantastiska skogar. Det är synd. LO-borgen vid Norra Bantorget erbjuder färre naturupplevelser, sämre luft och korridorer som inte har längden hos Tyrestas slingor, stigar och vandringsleder.

Från Ingvar Carlssons bok "Lärdomar - personliga och politiska" (2014):


Bok, Ingvar Carlsson

Där satt alltså Ingvar och Kålle och frossade i kaffe och bullar (en av dem säkerligen betydligt mer än den andre) medan de pratade politik där ute i skogen. De politiska motståndarna skulle säkert kalla detta kaffe & bullshit. Men vad i jösse namn är det för fel med det?

Fika i skogen
Gärna kaffe men först en rejäl bullskit ute i Tyrestaskogarna.

Det skulle inte förvåna mig ett skvatt om Ingvar Carlsson vill ha Karl-Petter "Kålle" Thorwaldsson som Socialdemokraternas nästa partiordförande. En statsvetare skrev nyligen en debattartikel i Expressen där han mer eller mindre föreslog att Löfven och Kålle skulle byta jobb med varandra på direkten eftersom han menade att Löfven sitter fast i det fackliga tänkandet medan Thorwaldsson är "ett politiskt djur" som han uttryckte det. Exakt! Inte ett LOdjur. Utan ett POLITISKT djur!

Inte minst därför vill vi ha Kålle tillbaka i Tyrestaskogarna. Här finns bara opolitiska djur såsom rådjur, älg, bäver, skogshare, räv och mård. Det föreligger alltså en mycket stor obalans. Det enda politiska djur som observerats i skogarna på sistone är just Ingvar Carlsson med svamp i sikte (fotsvamp?). Carlsson är 81 år och har med ålderns rätt dragit ner på vildmarkslivet här i de storstockholmska skogarna. 


Kom tillbaka Kålle! Du lär vara en smula ringrostig så ett tips är att nystarta lite mjukt med en slinga anpassad för de allra (t)yngsta. Stigen finns bakom det som kallas Nationalparkernas hus i Tyresta by och är 700 meter lång.

(Hitta-)Vilse-Stigen
Visst. Facklig verksamhet. Politisk verksamhet. Skoglig verksamhet. Alla kan de ju vara snåriga. Och vem vet, kanske har LO-basen helt solo (utan kart- och kompassförsedde Carlsson) redan gjort comeback i Tyrestaskogarna, häromveckan:

Vilse i Tyresta
Från Stockholmspolisens händelserapportering på nätet.

PS: Mer om Tyresta på dess hemsida, här. Och ännu mer om Tyresta i ett kommande inlägg snart här på bloggen, från höstens vandringar. Ska göra det inlägget ganska så opolitiskt. Tror jag. Tyresta är något alldeles extra. (Och pst: nej, det var inte jag som gick vilse. Icke. Det var nog Kålle i alla fall.)