30 december 2011

Pär Nuderz heta 2012

2012

Pär Nuder

Också jag har skådat in i den politiska kristallkulan. Och minsann tar inte dansbandskungen Pär Nuder sitt förnuft till fånga och återvänder till politiken - som partiledare för S. I partiledarrollen omöjlige Juholt avsätts under januari eller februari och ersätts av dansbands-Pälle, som gör det politiska Sverige hett igen. En ny partiledare bör ha åtminstone två år på sig före sitt första val. Därför är det i högsta grad lämpligt för S att redan i början av 2012 sätta igång övertalandet av Pälle, som ju faktiskt en gång i tiden var Sveriges finansminister.

Pär Nuder
Det är mycket märkligt att karln anses vara en kylig och hyperintellektuell akademiker och teknokrat. Men ett skifte från showande till politik skulle vara till stor fördel för den politiska debatten. Och, enligt min ringa mening, även för Nöjessverige.

Parallellt med dansbandsköret har ju annars Nuder satsat på en solokarriär där han jobbat fram en lite tuffare stil. Kan komma väl till pass när det stormar i politiken och kanske också något mediedrev är igång.


Det är möjligt att Pälle plockar in killarna i bandet i regeringen, om han nu skulle vinna valet 2014. "De är ju så oootroligt kompetenta".

Varför inte ta in en annan kompetent kille i en S-ledd regering? Vi talar om Anders! Alltså han med sin borg. Och som av Financial Times utsågs till Europas bästa finansminister 2011! Det går säkert att övertala moderata Anders. Han sa rätt nyligen, som Sahlin, att det är häftigt att betala skatt. Och så har han ärvt lite grejer som det står "Tillhör Gunnar" på. Alltså Sträng, socialdemokratisk finansminister i drygt två evigheter.


Anders Borg

Hängslen och livrem.Anders gillar Dag Hammarskjöld och har fängslats av den postumt utgivna boken Vägmärken. Därför gillar jag Anders. Dag Hammarskjöld var för övrigt före tiden som FN-chef andreman på finansdepartementet, statssekreterare. Då, när Välfärdssverige byggdes upp, var det inte särskilt mycket "Nej!" från departementet. Men sedan kom ju Gunnar Sträng med vidhängande hängslen och livrem. Och att säga "Nej!" till tiggande fackministrar blev en finansministers främsta uppgift, möjligen den enda.
Men SvD:s Andreas Cervenka skrev 2011-04-15 om en svår utgiftsfobi hos Anders. Det här är en av de tidningsartiklar från året som av mig får allra högsta betyg. Inte minst p g a formuleringskonsten.


Tidningstext, Svenska Dagbladet.
Andreas CervenkaSom saker och ting utvecklats sedan våren och med facit i hand får man möjligen vara lite tacksam för att Sverige har en finansminister som är en riktig snåljåp ...

Andreas Cervenka på Svenska Dagbladet ser jag annars som Sveriges allra bästa journalist just nu. Kunnig, initierad, uppkäftig - och lysande formuleringskonstnär, med emellanåt riktigt snitsig humor. En Andreas Cervenka-text till från året, SvD 2011-11-13: "Därför skenar elitens löner".


2012 kan bli riktigt hett. Inom ekonomin. Inom politiken. Och för Pär Nuderz.

2012

I medierna om svensk politik 2011/2012: SvD.