14 oktober 2011

Juholt, ryska dockor och en spegel

Håkan Juholt och ryska dockor.
Håkan Juholt ser sig själv i spegeln. Om han nu gör det.
Det gäller att leva som man lär. Det handlar om att kunna se sig själv i spegeln (även om jag faktiskt inte tror att det är fullt så lyxigt i Västertorpslägenheten som på bilden).
Socialdemokraternas partiledare har den senaste veckan mer och mer kommit att likna en rysk docka, som gömmer en mindre docka, som gömmer en ännu mindre docka osv osv. Kanske är Håkan Juholt en hel rysk dockfamilj, när det ena efter det andra rullats upp och det är hela havet stormar i partiet. Omdömeslösheter? Tanklösheter? Eller något annat?
Hur har Håkan Juholt tänkt? Har han tänkt?
Jag kommer att tänka på Socialdemokraternas längste partiordförande, 23 år långe Tage Erlander. Som när han lämnade riksdagen 1973 lät frun Aina gå tillbaka med en hel papperskasse med pennor märkta "Statsverket" - mest blyertspennor som statsministern av misstag fått med sig hem under åren. Det förefaller vara en mentalitet som Socialdemokraternas troligen kortaste partiledare - bara drygt ett halvår - är tämligen främmande. Eller handlar det bara om tidsandan nu och då?
Det är trist att det har blivit så här. För att Håkan Juholt har onekligen varit en rejält frisk fläkt i debatten.

Men vem tror att Juholt framöver ska kunna fungera som en trovärdig S-ledare? Och när han förklarar sig/försvarar sig låter det som om han pratade om någon annan än sig själv. Jag tänker inte minst på gårdagens P4 Extra i Sveriges Radio. 
Det spelar nog ingen roll om det är olagligheter som Juholt har gjort sig skyldig till. Och fler och fler ledande Socialdemokrater verkar vilja ha ledarbyte - hur det än är med den saken.
För det handlar sannolikt om det här:

Socialdemokraterna faller.Håkan Juholt faller.

ELLER


Säkert är det en och annan som inte direkt deppar över Socialdemokraternas ledarspektakel.
Och har man sett på maken.
Absolut maximal glädjeyttring.
I alla fall om man heter Fredrik Reinfeldt.
Statsminister Fredrik Reinfeldt ler!!!

I medierna: SvDSvD 2DNDN 2DN 3SVTSVT 2GP.
Besked senare om att S-basen blir kvar. Men är det så säkert att partiledaren heter Håkan Juholt när det nästa gång vankas val?