21 juli 2011

Annie get your gun!

Annie Johansson, Centerpartiet: Annie Get Your Gun!Jag kom att tänka på Irving Berlins musikal när Centern idag presenterade de tre huvudkandidaterna till ny partiledare.

Anna-Karin Hatt och Anders W Jonsson - alldeles för färglösa, för att uttrycka det kort.


Men Annie Johansson - kunnig, engagerad, hungrig.

Borde vara det självklara valet när C i september väljer Maud Olofssons efterträdare. Men - kommer åldern att ligga henne i fatet?

Född 1983, samma år som Gustav Fridolin i Miljöpartiet. Och visst har Fridolin imponerat som språkrör - vilket verkligen inte den elva år äldre kvinnliga kollegan Åsa Romson har gjort.

Jag är bland dem som tror att brister i yrkes- och livserfarenheter mycket väl kan vägas upp av annat värdefullt när det ska väljas till politiska topposter. För övrigt har Annie Johansson till skillnad från Gustav Fridolin redan haft en tunga positioner i sitt parti, bl a ekonomisk talesperson i riksdagen.

Det handlar inte minst om att ha glöd, ett driv. Något som (också) för politiker kanske oftast avtar med åren. Minns exempelvis Mona Sahlin när hon första gången var aktuell som S-ledare jämfört med när hon tolv år senare till sist blev det. Fast, det är klart - ständigt ettrige Gösta Bohman var 59 år när han en gång i tiden valdes till M-ledare ...

Jag är säker på att Annie Johansson kommer att lyfta Centerpartiet. Göra partiet tydligare så att det inte längre bara är ett anonymt Allians-parti.

Men, det är klart, jag har haft fel åtskilliga gånger. Också när det gäller Centerpartiet. Trodde väldigt mycket på Maud Olofsson när hon tog över partiet 2001. Men Centern har ju nu lika låga siffror (ibland lägre) jämfört med då.

Men det är krut i småländska Annie Johansson. Nästan lika mycket som i amerikanskan Annie Oakley, vars liv musikalen Annie Get Your Gun bygger på. Legendariska Annie Oakley hade kanske inte passat så himla bra som partiledare för svenska Centern - men hon kunde minsann skjuta! En kort filmsnutt (obs: från 1894!) med en 34-årig Annie Oakley:   
(C)-rapporteringen i medierna idag: Expr, SvD, DN, SVT, GP.

10 kommentarer:

 1. Vissa vill och andra kan.

  SvaraRadera
 2. Hej Antonia! Centerpartiet vill och har alltid velat. Som gamle Centerledaren Gunnar Hedlund uttryckte saken. Fast din formulering var klockren (också)!

  SvaraRadera
 3. Det råder en märklig åldersfixering i det här landet. Vi har en väldigt bestämd och snäv uppfattning om vilken ålder som är lämplig till än det ena och än det andra. Istället borde vi kanske titta lite mer på personlig lämplighet och kompetens och engagemang. Och glömma bort för åtminstone ett ögonblick hur många födelsedagar en person har firat. Det är så mycket annat som spelar in och väger tyngre än just åldern om man ska lyckas göra ett bra jobb.

  SvaraRadera
 4. haha já annie get.. var en bra jämförelse. ja drivet måste finnas..
  kan du hjälpa med tips? Känner mig helt maktlös! Så svårt att ändra barnens beteende!

  http://kloppan.wordpress.com/2011/07/24/jag-behover-rad/

  SvaraRadera
 5. Håller med om att unge Annie är bäst av de tre kandidaterna, men frågan är om det är en ung storstadsliberal som kan rädda centern?! Under Mauds tid vändes C bort från landsbygden och mot företagare. Det vann regeringsställning och Stureplans-Centern men fortsatt kräftgång bland väljarna.

  SvaraRadera
 6. Hej Nurseblog! Exakt. "För ung" eller "för gammal" är något som aldrig får avgöra, tycker man.

  Och du har rätt om den åldersfixering som råder här i landet. Men lite vid sidan av: även yrkesfixering. Alltså att yrket blir en persons identitet i andras ögon.

  SvaraRadera
 7. Hej Walker! Fast Annie J har ju rötterna i Småland.

  Såvitt jag minns är också Eskil Erlandsson (landsbygsministern som tackade nej till att partiledarkandiera) smålänning.

  Och bland de C-sympatisörer som inte längre känner igen sitt parti skulle ju EE vara en fullträff. Men som politikertyp är ju EE fullständigt ute.

  Stureplanscentern är i mitt tycke en "företeelse" som jag egentligen aldrig blivit klok på. Efter flytt i våras bor jag för övrigt här i Hammarby Sjöstad nu riktigt nära Stureplanscenterns stora profil Fredrick Federley. Dé du!

  SvaraRadera
 8. Hej Kloppan! Ja, AJ är det helt klart som har drivet i kandidattrion. Tittar över strax.

  SvaraRadera
 9. Håller också tummarna för att det blir Annie. Detta skulle förhoppningsvis innebära en större tydlighet för Centern och en välkommen frispråkighet inom hela den liberala rörelsen som kanske också skulle kunna lyfta mittenväljarna ur sofforna och skapa ett friskt alternativ till betongsocialism och övervakningshöger. En koalition mellan C+FP+MP skulle kunna bli ett trovärdigt mittenblock i svensk politik.

  SvaraRadera
 10. Hej Nonsensakuten! Frestad att slå till med den uttjatade klyschan "Vinna eller försvinna" - för (C). Tror också att den enda i trion som har möjligheter att lyfta gamla Bondeförbundet mot forna höjder (eller i alla fall rejält) är Annie J.
  Tror också att det blir hon. Dock har jag ju så att säga haft fel förut. Profeterade bl a om att Sven-Erik Österberg skulle bli (S)-ledare. Huuu! Och buuu!

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments