26 november 2010

Dvärgarna måste rycka upp sig

black Hole Pictures, Images and Photos
Vad väntar de tre dvärgarna (KD), (C) och (FP)?
Utplåning, att sugas in i det svarta hålet och försvinna?

Moderaterna får i den senaste opinionsmätningen rekordstort stöd  - otroliga 37,5 procent (DN, DN2, DN3, SvD, Expr, SVTGP).
Och de som har fått bidra till uppgången är främst just den småväxta trion ...

Visst var det hela havet stormar under de borgerliga regeringsåren 1976-1982. Och internt oroligt även under "andra chansen", 1991-1994.

Men att sitta still i båten och hålla tyst har förstås sitt pris. Särskilt när skepparn Reinfeldt med     (M)anskap inte gör det, utan tar för sig. Därför att man är störst - och blir allt större. 

Många tänker förstås att när de fyra verkar så lika så är det väl lika bra att rösta på det största partiet. Och visst har (M) mer och mer vuxit in i rollen som det statsbärande partiet. Eller samhällsbärande, som Reinfeldt ändrade formuleringen till i Almedalen i somras.

Moderaterna själva är förstås medvetna om att rekordnivåer för det egna partiet visserligen är kul, men meningslöst - om man inte når regeringsmakten därför att 1-3 av dvärgarna inte klarar riksdagsspärren.

Det hade för övrigt inte (KD) gjort i senaste valet - om inte (M)-sympatisörer taktikröstat. 37 procent av Kristdemokraternas röster var taktikröster. Och Centerpartiets valresultat var på det här viset till 30 procent bara luft. Enbart dessa undersökningsresultat borde ju ha fungerat som en väckarklocka av superformat.

För Alliansens egen skull borde förstås (M) visa de tre dvärgarna en större generositet och ge dem mer utrymme på scenen. Och framför allt att det tillåts mer profilering och eget offentligt tyckande inom Alliansen - utan att för den skull husfriden går åt pipan.

Visserligen är det långt till nästa val. Men procentsatser byggs inte upp enbart under valrörelser. Och vem vet, (SD)-problematiken kan ju orsaka nyval långt före 2014.

Särskilt hos (KD) och (C) behövs förstås en rejäl nytändning. Och det är väl tveksamt om det kan klaras utan partiledarbyte. De tre dvärgarna måste ta sig samman och bli mer på hugget. Så snart som möjligt. Annars kan det bara fortsätta att gå åt ett håll ...