23 augusti 2010

Varför använder inte folk sina båtar?

Närmast rekordvarm sommar.
Men som vanligt sommartid har massvis av båtar bara legat förtöjda här i Hammarby Sjöstad i Stockholm, dag ut och dag in. Oanvända. Och Sjöstaden är verkligen inget undantag.
Trots att båten köpts för dyra pengar och att det dessutom är en hel del löpande kostnader. Till det kommer allt praktiskt jobb med båten både före och efter båtsäsongen.
Kan det vara så att många köper bara för att det är status att ha en båt, att äga en båt?
Om både grannarna och arbetskompisarna har en båt så måste man ju själv ha en. Även om man inte är så värst intresserad av livet till sjöss och våra skärgårdar.
Och att båten därför bara blir liggande oanvänd, förtöjd vid den dyra båtplatsen. Den här bilden är tagen under värmeböljan i juli - och det är inte fråga om någon gästhamn!
Att ha råd  - men strunta i. Att inte ha råd -  men längta till. 
För att samtidigt:
"En studie som Stockholmsmässan genomförde 2006 visar att 2,5 miljoner svenskar, som i dag inte är delaktiga i båtlivet, drömmer om ett liv på sjön. De är mellan 25–45 år, kvinnor är i majoritet, och de ser livet till sjöss som en fantastisk källa till starka, minnesvärda upplevelser. Det handlar om upptäckarglädje, om njutning, om natur och umgänge i marin miljö. Grunden för denna grupp är en uttalad kärlek till livet till sjöss." (Från "Fakta om båtlivet i Sverige"/Sjösäkerhetsrådet m.fl.). 
Från familjealbumet är den här gamla bilden hämtad. Vår flitigt (!) använda båt Femett på väg ut från centrala Stockholm - mot skärgården!

10 kommentarer:

 1. Tippar att det beror på att 08-orna
  inte riktigt vet hur man kör båten. Dom kanske tycker att det är säkrast när det är rätt fritt från andra båtar.

  SvaraRadera
 2. Bra fråga. Men det kanske är så enkelt att sitta i ruffen, dricka pilsner och ljuga görs bäst och säkrast i hamn.

  SvaraRadera
 3. kan ju vara tjusigt att säga till vännerna...tja jag åker ut till min båt i skärgården ( man säger nog inte att man ligger förtöjd vid brygga och att man inte riktigt förstått manualen för att starta..)

  SvaraRadera
 4. Vissa gifter sig och skaffar 2 barn och hund och sommarstuga också bara för att det ska vara så. Det ingår i det stora. Så är det med båtar också.

  SvaraRadera
 5. jag skulle gärna ha en båt. för det du beskriver.. skulle kännas som en frihet men det kanske man tröttnar på då men jag har svårt att tro det

  SvaraRadera
 6. Havet suger men båtar är läskiga;) haha!
  Gärna fler ordspråk om har några på lager!

  SvaraRadera
 7. Ok, moralensväktare, smaka på den då:

  "Havet suger, kasta i draggen!"

  SvaraRadera
 8. Vet du, vi ser faktisk ikke helt vekk fra at det der med båt som statussymbol kan ha noe for seg. Det er utrolig mye penger som folk bruker på båt, og bruken må være rimelig liten. Og her i Norge har vi ikke en gang hatt en skikkelig sommer, heller. Enda godt vi ikke har båt! :-)

  SvaraRadera
 9. I would like to say that this post is awesome, nice written and include almost all important information. I’d like to see more posts like this.

  SvaraRadera
 10. It is good to see posts that give truly quality information. Your tips are extremely valuable. Thanks a lot for writing this post and sharing it. Keep blogging.

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments