20 september 2014

Utnyttjad i S-propagandan

Stefan Löfven, 1
Valpropaganda från det socialdemokratiska partiet.
Den socialdemokratiska toppolitikern Margot Wallström sa vid ett torgmöte i Sundbyberg på valdagen 14 september:
"Alliansregeringen har begått ett väpnat rån mot samhället."
Överfört till så att säga mikronivå skulle jag idag mycket väl kunna säga: 
"Socialdemokraterna har begått ett väpnat rån mot mig, bloggare Bengt Bernström." 
Man vill ju inte vara sämre än ord-på-guldvåg-vägande Wallström.

Bilden på Stefan Löfven har Socialdemokraterna nämligen stulit från mig och denna blogg. Löfvenbilden skapade jag i januari 2012 och originalpublicerades på denna blogg i inlägg 2012-01-27 med rubriken "(S)uperman???", sedan det blivit klart att Löfven skulle ta över efter Håkan Juholt: 

Stefan Löfven, 2

Socialdemokraterna har på nätet - och i tryckt form (!) - olovligen använt denna min bild på Stefan Löfven. Och detta som politisk propaganda i Halleluja!-anda.

Bilden i sig kanske inte är så pass märkvärdig att den kan räknas in bland världens sju underverk. Men bildstöld är bildstöld. Och - det är synnerligen obehagligt att i efterhand upptäcka att man utnyttjats av ett politiskt partis propagandamaskineri i samband med ett val.

Det är annars lite lustigt att den Löfvenbild som Socialdemokraterna stulit är originalpublicerad i ett påtagligt Löfven-negativt sammanhang, som du kan se i mitt kritiska/satiriska blogginlägg 2012-01-27.

Varför stal inte Socialdemokraterna istället min bild nummer 2 i mitt blogginlägg då i januari 2012? Tja, gissningsvis så kanske inte den bilden föll propagandamaskineriet riktigt på läppen, av någon anledning:


Stefan Löfven, 3

Det här är det sammanhang i vilket min Löfvenbild olovligen har använts av Socialdemokraterna (se längst ner på skärmdumpen):

Backenbladet


Skillnanden mot mitt original är att Löfvenbilden roterats 20 grader åt vänster (hmm, förstås), kapats något nertill och gjorts mindre.

Det är alltså Socialdemokraterna i landets befolkningsmässigt 11:e kommun Umeå som uppenbarligen inte tycker att det här med äganderätt är så värst viktigt. Min Löfvenbild är olovligen publicerad i Backenbladet, en publikation för Socialdemokraterna i västra Umeå. Enligt uppgift delas Backenbladet ut till "alla hushåll", förutom att bladet finns att läsa på nätet.

Kan detta "bara" vara toppen på ett isberg? Min Löfvenbild kanske partiet använt också i andra sammanhang - av Socialdemokraterna i Umeå, av Socialdemokraterna i Västerbotten, av Socialdemokraterna i andra län eller/och av Socialdemokraterna på riksnivå. Vad vet jag?

Innan jag avrundar med några frågor till Socialdemokraterna i Umeå bara lite kort om bilder och bildkopiering/bildanvändning.

Bilderna på min blogg är om inget annat anges egna originalbilder. Villkoren (i mitt tycke rätt generösa) för bildkopiering/bildanvändning finns tydligt angivna längst upp i högerspalten med hänvisning till annan plats på bloggen. Jag skriver i allmänhet inte mitt namn eller bloggnamnet i själva bilderna eftersom jag tycker att det förfular.

Efter denna bloggs nystart på försommaren i år har jag vidtagit en del åtgärder för att komma tillrätta med olovligt användande av mina bilder. Bland annat använder jag några stycken bildspårningsverktyg.

Denna olovliga bildanvändning, upptäckt igår, går emellertid utöver allt annat. Dels för att det inte är fråga om en privat blogg eller privat hemsida - utan om ett politiskt parti. Och dels för att detta politiska parti inte bara olovligt publicerat Löfvenbilden på nätet - utan alltså även och primärt i tryckt form. Fullständigt häpnadsväckande.

Vid eventuell förfrågan från ett politiskt parti - vilket det än må vara - kommer jag som partipolitiskt lyckligt hemlös självfallet alltid att säga nej när det gäller användning av mina bilder. Undantagslöst och kategoriskt.

Nina Björby heter ordföranden i Backens S-förening som alltså organiserar S-medlemmarna i västra Umeå och som ger ut bildknyckande Backenbladet. Hon är rimligen ytterst ansvarig för detta tilltag (=ansvarig utgivare) och till henne kommer jag att maila en länk till detta inlägg. Och de frågor som jag vill att hon besvarar i kommentarsfältet nedanför är:

1. Hur förklarar du det som beskrivs i detta inlägg?
2. Vilken spridning har tryckta Backenbladet med min Löfvenbild haft? Hur många exemplar har tryckts? Hur och var har den delats ut? Under vilken tidsperiod?
3. Har eller har inte partiet också på andra håll än Umeå olovligen använt min Löfvenbild på liknande sätt som ni i Umeå har gjort? Och har ni i Umeå använt Löfvenbilden också i sammanhang som inte berörs i detta blogginlägg?