1 juli 2010

Polisens fantombilder inte alltid lyckade

Den nya fantombild som polisen hoppas kan hjälpa till att lösa dubbelmordet i Linköping 2004 har fått mängder av människor att höra av sig, rapporterade TT på förmiddagen idag. Själv har jag bara dåliga erfarenheter av dessa fantombilder - EN mycket obehaglig erfarenhet.



Ovan till vänster är den fantombild av den misstänkte mördaren som polisen gick ut med någon vecka efter mordet på Olof Palme.
Ovan till höger är en artikel från Nya Wermlands-Tidningen (7 mars 1986), en artikel som handlar om - mig!

Jag arbetade då som Sveriges Radio Värmlands man i Arvika.
Det var på förmiddagen 6 mars 1986 som polisen släppte fantombilden - allra först i direktsändning i tv.
Sent den förmiddagen var jag ute med bandspelare i centrala Arvika för att höra vad "vanligt folk" tyckte om planerna på ett nytt museum i den västvärmländska metropolen.
Vad jag fick höra senare var att någon sett mig under denna min tjänsteutövning och att denne någon tyckt att jag på pricken sett ut som den misstänkte Palme-mördaren, och därefter skuggat SR Värmland-reportern Bernström ända till det att han slank in i radiolokalerna i Folkets Hus-byggnaden.

Efter polisbesöket på radioredaktionen - självfallet var det en mycket skakande upplevelse - tipsade jag kollegorna på lokaltidningarna om vad som hänt.
Artikeln ovan (lite slappt skriven, faktiskt) har en fullständigt felaktig rubrik - jag blev ju förstås inte gripen, och det lär ha varit åtskilliga här i landet som ansågs se ut som mannen på fantombilden. Hela Sverige var ju totalt upp och ner just då, av förståeliga skäl. "Polisingripandet" i Arvika ledde till många garv ("mellan skål och vägg") - själv kunde jag hålla mig för skratt, åtminstone en tid efteråt.

Jag hoppas verkligen att den fantombild som polisen nu släppt efter dubbelmordet i Linköping ska leda till att Linköpingsmördaren grips.

Men jag har faktiskt mina tvivel. Fantombilder är ett väldigt trubbigt polishjälpmedel. Kan vara - i alla fall. Men det beror ju på ...